DOSITEJ OBRADOVIĆ: Popečitelj zdravago razuma u SKD

Povodi: DOSITEJ OBRADOVIĆ, popečitelj zdravago razuma

U četvrtak, 17. juna u 19 sati u Srpskom književnom društvu (Francuska 7, Beograd) biće održan razgovor o liku i delu Dositeja Obradovića, a povodom obeležavanja 210 godina od smrti ovog prosvetitelja.

DOSITEJ OBRADOVIĆ

U razgovoru učestvuju: Mirjana Dragaš, upravnica Zadužbine „Dositej Obradović“, Jasmina Ahmetagić, književna kritičarka i Dušan Ivanić, profesor emeritus. Program uređuje i vodi Mirjana Mitrović.

„Kad će srce naše doći u svoju prirodnu dobrotu da u licu svakog sebi podobnog čoveka pozna brata svoga“, pitao se Dositej Obradović u Pismu Haralampiju i činio sve što je bilo u njegovoj moći, do krajnjih granica ljudskih snaga, da se to dolaženje ubrza. Učio je i podučavao, ovladavao stranim jezicima i putovao da bi bolje razumeo, apelovao, pisao i prevodio.

Pogledajte i 3. Bloomsday Serbia: 16. juna u knjižari ZENIT

Kad je u zrelom dobu postao najučeniji čovek svoga roda i svoga vremena, istorijski talas ga je združio s Karađorđem u prvi put oslobođenom Beogradu, da tu osniva institucije kao prvi ministar prosvete u novoj Srbiji.

Na tribini će se razgovarati o tome koliko nam je neophodno da se i danas, 210 godina od Dositejeve smrti, vraćamo njegovim naravoučenijima.

Podelite sa prijateljima:
Share