Donald Antrim posetio Srpski PEN centar

Poznati američki romansijer, pripovedač i esejista Donald Antrim posetio je Srpski PEN centar, interesujući se za rad ove organizacije, kao i za mogućnosti kulturne saradnje koje na nacionalnom i na globalnom nivou oličava PEN.

U dužem razgovoru s predstavnicima Srpskog PEN centra, Donald Antrim je govorio o svom književnom radu, kao i o svom viđenju mogućnosti šireg predstavljanja i promovisanja vrhunske savremene književnosti. Poznat kao stalni pisac vodećih američkih listova i časopisa, Antrim je govorio i o svojoj saradnji s medijima, kao i o modelima obnavljanja značajnijeg prisustva vrhunskih književnih sadržaja u prestižnim i profesionalnim listovima i časopisima.

Predstavnici Srpskog PEN centra predstavili su Donaldu Antrimu rad ove organizacije u proteklih nekoliko godina, posebno apostrofirajući Svetski kongres Međunarodnog PEN u Beogradu 2011. godine, Balkansku PEN mrežu, Regionalnu konferenciju Srpskog PEN centra na značajne književne teme, kao i rad na promovisanju srpske književnosti u međunarodnim okvirima. Veliku pažnju Donalda Antrima privukle su antologija savremene srpske poezije i antologija savremene srpske proze na engleskom jeziku, kao i istorija srpske književnosti na engleskom jeziku koje je objavio Srpski PEN centar.

Donald Antrim

Američka kritika upoređuje Antrima s Pinčonom, Vonegatom i DeLilom. Od njegovih knjiga najpoznatiji je roman Stotinu braće, koji je doživeo više izdanja i preveden je na više jezika.

„Roman Stotinu braće verovatno je najneobičniji roman koji je ikada objavio jedan Amerikanac. Stotinu braće je takođe najreprezentativniji roman“, napisao je u predgovoru za jedno od novijih izdanja romana Džonatan Franzen.

Donald Antrim je dobitnik više književnih priznanja, među kojima su i Nagrada Markarturove fondacije, Nagrada Nacionalne fondacije za umetnost, Nagrada Fondacije „Džon Gugenhajm“ i Nagrada Gradske biblioteke Njujork. Antrim je stalni saradnik Njujorkera. Donald Antrim živi u Njujorku i predaje na Univerzitetu Kolumbija.

Podelite sa prijateljima:
Share