Dokumentarni film o Kurtu Vonegatu

Kurt Vonegat: Otkačen u vremenu (Kurt Vonnegut: Unstuck in Time) naziv je prvog dokumentarnog filma o piscu Kurtu Vonegatu. Film će biti prikazan na ovogodišnjem festivalu dokumentarnog filma Beldocs, koji se održava u Beogradu od 11. do 18. maja.

film o Kurtu Vonegatu

Autori filma Robert B. Vide (Robert B. Weide) i Don Argot (Don Argott) uranjaju duboko u piščevo detinjstvo provedeno u Indijanapolisu, iskustvo ratnog zarobljenika u Drugom svetskom ratu, priču o njegovom braku i porodici, o godinama ranih radova koje je započeo kao publicista za General Electric i prodavac automobila, sve do 1969. godine i njegovog uspona sa antiratnim romanom Klanica 5, koji ga je odveo u sam vrh svetske književnosti.

Ideja o filmu nastala je još pre 40 godina, kada je tada mlad i ambiciozan reditelj Robert B. Vide napisao pismo svom književnom idolu u kojem predlaže dokumentarni film o Vonegatovom životu i radu.

Snimanje je počelo još 1988. Sada, prošlost, sadašnjost i budućnost u filmu se brišu, dok reditelj nastoji da dobije što kompletniji pregled života čoveka o kome snima ali i sopstvene uloge u njemu, jer sem što je u pitanju velika biografska posveta, film dokumentuje i odiseju filmskog stvaraoca dok ispituje uticaj piščeve zaostavštine na svoj sopstveni život.

Podelite sa prijateljima:
Share