Dodela nagrade Biljana Jovanović za 2020. godinu

U ponedeljak, 27. 09. 2021. u 20 sati u prostorijama Srpskog književnog društva (Francuska 7, Beograd) biće dodeljena Nagrada Biljana Jovanović ovogodišnjoj dobitnici Sonji Veselinović za knjigu poezije Proklizavanje (Kraljevo: Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani”, 2020).

Proklizavanje

U programu učestvuju: Sonja Veselinović (dobitnica) i Milica Ćuković (članica žirija)

Žiri za dodelu Nagrade Biljana Jovanović, koji je ove godine radio u sastavu Milica Ćuković, Katarina Pantović, Vesna Trijić, Ana Stišović Milovanović i Snežana Božić (predsednica), na elektronskoj sednici održanoj 10. aprila 2021. godine, doneo je odluku da Nagrada pripadne Sonji Veselinović za pesničku zbirku Proklizavanje (Kraljevo: Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani”, 2020).

Odluka je doneta većinom glasova, a u najužem izboru našla su se i dela Katarine Mitrović Nemaju sve kuće dvorište (Beograd: PPM Enklava) i Enesa Halilovića Ljudi bez grobova (Beograd: Laguna).

Pogledajte i: DARMA BOOKS: Konkurs za najbolji rukopis

Zbirku pesama Proklizavanje Sonje Veselinović odlikuju rafiniranost i intelektualizam koji, iznenađujuće, ne susprežu i racionalizuju doživljajno, već postaju instrumenti njegovog produbljivanja i obogaćivanja. Spušteno u sebe, unutar stvari (u snu), biće postoji naspram nadirućeg spoljašnjeg sveta, dok je poetički obrazac proklizavanja zapravo obrazac osciliranja između izmišljenog i realnog, sna i jave, spolja i unutra. Lirsko ja posvećeno je preispitivanju kompleksnog (urbanog, ženskog) egzistencijalnog iskustva, osvešćujući, u tim samoponiranjima, potrebu za iskakanjem iz nametnutog i, u isto vreme, strepnju/uznemirenost od takvih proklizavanja. Svet i lirski junak ove zbirke su nestabilni, oni koji klize, izmičući i samoizmičući, otvoreni i nezaokruženi, ali svesni da su kao takvi mogući zahvaljujući igri i pismu. Razuđena i funkcionalna intertekstualnost, niz uspelih, inovativnih poređenja, narativni zamah, brižljivo izgrađena lajtmotivska struktura zbirke, prelamanje društveno-istorijskih metanarativa kroz prizmu lične/porodične sudbine i individualnih sećanja savremenog (ženskog) subjekta, neki su od elemenata kojima se argumentuje zaključak o zrelosti, zaokruženosti i ukupnoj umetničkoj vrednosti zbirke pesama Proklizavanje Sonje Veselinović; istovremeno, među njima nije teško pronaći i tačke dodira sa senzibilitetom i stvaralaštvom Biljane Jovanović – navodi se u saopštenju žirija.

Nagrada Biljana Jovanović se dodeljuje uz finansijsku podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.

Podelite sa prijateljima:
Share