Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2021. ABDULRAZAK GURNA

Pisac Abdulrazak Gurna (1948) dobitnik je Nobelove nagrade za književnost za 2021. godinu.

nobel književnost 2021.

Danas u 13 časova Švedska kraljevska akademija objavila je ime ovogodišnjeg laureata Nobelove nagrade za književnost, koji je svojim izuzetnim književnim delom i radom ispunio kriterijume po kojima se dodeljuje ovo prestižno priznanje.

Abdulrazak Gurna je 118. laureat Nobelove nagrade za književnost.

Švedska kraljevska akademija u svom obrazloženju kaže da je priznanje pripalo Abdulrazaku Gurni za „beskompomisan i saosećajan prodor u posledice koje ostavlja kolonijalizam, kao i sudbinu izbeglica u procepu između kultura i kontinenata”.

Gurna je odrastao na ostrvu Zanzibaru, ali je u Englesku stigao kao izbeglica 1960-ih. Objavio je 10 romana i niz kratkih priča. U obrazloženju Nobelovog komiteta navodi se da se tema izbeglištva proteže kroz njegov celokupan opus.

Među glavnim ovogodišnjim favoritima za nagradu bili su Ani Erno, Ljudmila Ulicka, Dubravka Ugrešić, Ngugi va Tiongo, Maris Konde, Margaret Atvud, En Karson, Haruki Murakami, Jon Fose, Stiven King…

Svakog februara Akademija pravi listu svih nominacija koje su pristigle, da bi u maju bio definisan uži izbor od pet pisaca. Članovi žirija dobijaju njihova imena i imaju nekoliko meseci da pročitaju dela kandidata pre nego što odluče kome će u oktobru pripasti priznanje. Pet imena koja su se našla u užem izboru ostaju u tajnosti narednih pedeset godina, tako da se može samo nagađati ko je pored dobitnika bio razmatran.

Već sredinom septembra ime nagrađenog pisca poznato je žiriju koji je izabrao jednog od pet kandidata iz najužeg kruga. Ipak, ime laureata se čuva u strogoj tajnosti do samog proglašenja. Pola sata pre zvanične objave, sekretar Švedske akademije poziva telefonom dobitnika kako bi mu/joj saopštio lepu vest.

Nobelova nagrada za književnost nije bila dodeljena 2018. godine zbog skandala u vezi sa optužbama za seksualno uznemiravanje u vrhu Švedske akademije, zbog čega je više članova napustilo ovu instituciju. Prethodne, 2017. godine dobitnik Nobela za književnost je dobio Kazuo Išiguro, a 2016. nagrada je dodeljena Bobu Dilanu za “stvaranje novih poetskih izraza u okviru velike američke muzičke tradicije”.

2019. godina takođe je obeležena velikom medijskom pažnjom jer su proglašena dva dobitnika Nobelove nagrade za književnost. Olga Tokarčuk dobitnica je Nobelove nagrade za književnost za 2018. a Peter Handke za 2019. godinu. Prošle, 2020. godine Nobelova nagrada za književnost dodeljena je američkoj pesnikinji Luiz Glik.

Švedsku kraljevsku akademiju predstavlja 18 članova: pisaca, pesnika, teoretičara književnosti koji nagradu dodeljuju autoru koji je stvorio na polju književnosti „najbolje delo idealističkih tendencija“. Nagrada za književnost jedna je od pet nagrada utemeljenih oporukom Alfreda Nobela iz 1895.

Podelite sa prijateljima:
Share