Dobitnici nagrade NEVEN za 2020. godinu

Organizacija Prijatelji dece Srbije objavila je ko su ovogodišnji dobitnici nagrade Neven. Književna nagrada Neven dodeljuje se u tri kategorije za dela objavljena tokom prethodne godine. Kako se navodi u saopštenju ove organizacije, na ovogodišnji konkurs pristiglo je 33 naslova namenjenih deci i mladima, iz 6 izdavačkih kuća.

Dobitnici nagrade NEVEN

Žiri za beletristiku u sastavu Jelena Panić Maraš – predsednica žirija, Branko Stevanović i Dušan Pop Đurđev odlučio je, da u konkurenciji 23 naslova, nagradu Neven dodeli Peđi Trajkoviću za knjigu „Evo zašto gavran liči na sto”, izdavača Beosing Beograd. O ovoj pesničkoj knjizi Između ostalog žiri kaže:

„Nagrađena pesnička zbirka “Evo zašto gavran liči na pisaći sto” Peđe Trajkovića ne otkriva eksplicitno ovu vezu, premda u izvornom radovićevskom smislu poziva na maštanje. Humornim i nonsensim slojem u najboljoj mogućoj meri osvedočava vitalnost, ali i kritički potencijal savremene srpske poezije za decu.“

Najbolji ilustrator je Dušan Pavlić za ilustraciju serijala knjiga „Okean od papira“, odlučio je žiri u sastavu Monika Lang, Manja Radić Mitrović i Slavimir Stojanović – predsednik žirija. Žiri je ove godine u izboru imao 16 naslova. Nagrađene knjige izdala je Laguna.

„Ilustracije Dušana Pavlića za serijal dečijih knjiga „Okean od papira“, autora Zorana Penevskog, ove godine su se nesumljivo izdvojile kao ambiciozan, ali vrhunski sproveden projekat. Veština i lakoća kojom je Dušan Pavlić obogatio stranice ovih knjiga govore o njegovoj nesvakidašnjoj sposobnosti da svoj likovni izraz u potpunosti podredi književnom delu, pronađe tananu nit koja spaja likovno i natrativno, stvarajući na taj način još jedan novi svet otvoren za sve čitaoce. Ilustracije se odlično uklapaju i u celokupan umetnički pravac dizajna ovih knjiga, od izbora tipografije i game zagasitih tonova do pravilno određene vrste papira i besprekornog tvrdog poveza. Svi ovi atributi stvaraju utisak neraskidive celine u kojoj ilustracije Dušana Pavlića igraju glavnu vizuelnu ulogu, majstorski nenametljivo“, je mišljenje stručnog žirija.

U kategoriji popularna nauka stiglo je 5 knjiga, a članovi žirija u sastavu Jelena Panić Maraš, Dušan Pop Đurđev i predsednik žirija Slobodan Bubnjević izabrali su knjigu „Jevreji u Beogradu“ autorke Čedomile Marinković, u izdanju Kreativnog centra. Članovi žirija zaključuju:

“Nagradu Neven za popularnu nauku, ziri u 2021. dodelio je Čedomili Marinković za knjigu “Jevreji u Beogradu” u izdanju Kreativnog centra. Pisano jasno, neposredno i sveobuhvatno ovo delo lagano uvodi mladog čitaoca u istoriju, etnologiju i kulturu jednog naroda koji je dugo delio sudbinu grada na ušću Save u Dunav”.

Dodela nagrada laureatima je 07. oktobra u 13 sati u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda. Nagrada se tradicionalno dodeljuje u toku Dečije nedelje.

Dodelu književne nagrade Neven u 2021. podržalo je Ministarstvo za brigu o porodi i demografiju i Ministarstvo kulture i informisanja. Prijatelji nagrade su Skupština grada Beograda, Modna kuća „Mona“, i Knjigoveznica Paštrmac.

Ustanovljena 1955. godine, nagrada Neven podstiče stvaralaštvo za decu, afirmiše autore i najuspešnija ostvarenja za decu. Prijatelji dece Srbije je dodeljuju u tri kategorije: beletristika, ilustracija knjige – slikovnice i popularna nauka. Nagradu čine povelja čiji je autor Dušan Petričić i novčani iznos. Dodeljuje se svake godine za izdanja štampana u prethodnoj godini.

Podelite sa prijateljima:
Share