“Diskretni heroj” – novi roman M. V. Ljose

Naslovnica_Diskretni_heroj_Ljosa
Foto: laprensa.pe

Od 12. septembra širom Latinske Amerike i u Španiji, u prodaji se našao novi roman jednog od najpoznatijih književnika današnjice, nobelovca Maria Vargasa Ljose, pod nazivom “Diskretni heroj” (El heroe discreto), piše Blic.

Ljosa je rekao novinarima da roman prati život malog preduzetnika iz Pjure, koji je žrtva iznude, i bogatog biznismena iz Lime, koga vlastita deca žele da ubiju. Pisac je dodao da je i ekonomski razvoj njegove rodne zemlje u poslednjih nekoliko decenija takodje tema romana.

Ovaj roman sledi “Keltov san”, objavljen 2010. posle 15 godina pauze. Peruanski pisac se tematski vraća u Limu i Piuru, dva grada koja su obeležila njegovo odrastanje.

Autor romana “Grad i psi”, “Razgovor u katedrali”, “Avanture nevaljale devojčice”, u novom delu nudi dve paralelne priče, koje prate sudbine dvojice junaka. Jedan je nežan i pedantan Felisito Janake, mali privrednik iz Piure, a drugi je beskompromisni Ismael Karera, bogati vlasnik osiguravajuće kuće u Limi. Obojica pokušavaju da gospodare sopstvenom sudbinom – Felisito da se izbori sa ucenjivačima, a Ismael priprema osvetu sinovima besposličarima, koji su pokušali da ga ubiju.

Među stranicama “Diskretnog heroja” ljubitelji Ljosine proze pronaći će i neke poznate junake, poput Rigoberta, donje Lukrecije i Fonćita (“Don Rigobertove beležnice”) i Litume (“Lituma u Andima”), ali ovoga puta u sporednim ulogama.

– To je melodrama, puna humora, smeštena u današnji Peru. Ovo je jedan razigran i opušten Vargas Ljosa – najavio je maja ove godine Ljosin izdavač.

Roman donosi i novi momenat. Za razliku od ranijih dela u kojima su očevi preuzimali uloge negativaca, ovde su one “dodeljene” sinovima.

– Moja skrivena želja je da, kad već nisam uspeo sa prethodnom knjigom, bar ova preživi pola veka, poput romana “Grad i psi” – poručuje Vargas Ljosa.

* * *

Pročitajte  i zanimljiv intervju sa piscem >> M. V. Ljosa: Kultura kao oruđe protiv rezignacije, apatije i konformizma

Izvor: Blic i Večernje novosti

Podelite sa prijateljima:
Share