Dijana Tošić: LJUBAV DESPINE

Autorka Dijana Tošić završila je osnovno i srednje obrazovanje u Čačku. Fakultetsku diplomu sa zvanjem diplomiranog filologa iz oblasti srpskog jezika stiče u Kragujevcu 2016. godine. Nakon toga se seli u Novi Sad, radi usavršavanja profesije, sticanja veština i zasnivanja radnog odnosa u oblasti koju danas obavlja. Nagrađivana na književnim konkursima.
Ostani kod kuće i čitaj!


Ponašanje ti beše gospodsko iako poreklo neplemićko. Tvoje ruke nisu prevrtale zemlju, mada nisu bile sasvim čiste. Ti marvu nisi gajio, a jahao si najlepšeg vranca kog sam ikada videla. Nisi bio pesnik a u tvojim sam se rečima kupala najuzvišenijom lirikom koja se na našem dvoru čula. Tvoj je obraz uvek bio častan, mada prečesto okupan krvlju.

U grudima ti bije srce junačko, veliko i hrabro koje je znalo bezuslovno da voli. Gord i ponosan, zaštitnički nastrojen, sa nežnošću u očima – takvog sam te upoznala kad si gromoglasnim batom koraka stupio pred oca mog. I pomuti se vid, srce prejako zalupa. Znala sam, zavoleću te do kraja dana, do zore znati da mi života bez tebe nadalje nema.

Odišući poverenjem, pleneći snagom, razoružavajući stabilnošću predah ti sebe. Šeftelija je spremna čekala i spremi devojačkoj, nikad ti uručena. Otac reče svoje ne, boj je mirisao u vazduhu. Otići ćeš mi da braniš svaki pedalj srpske zemlje, taj bojni damar mira ti ne da. Jedan Zmaj protiv plemenitog poziva boriti se ne zna.

Dijana Tošić

Zakleh ti se pred ikonom svetom na večnu ljubav, verujući da ćeš mi se živ vratiti.

Gavrani crni doletoše noseći pozdrave sa Kosova. Murat je pao od ruke tvoje. Ne obradovah se jer znadoh, ti si pao sledeći. Urlik se proneo sa kule, kosu rukama počupah. Crno se nebo nad Kruševcom svilo, u crno život da mi zavije.

I danas govore da sam Turčina zavolela i zaboravila svetu nam zemlju. Znaš ti da nisam, znaš da sam u životu ostala ljubeći te u mislima. Vidiš da su vlasi sede jer si me zakleo da i kad te ne bude imalo pozdravljam svaku zoru tvojim imenom. Ova nam je zora poslednja. Šefteliju sam za pas zakačila da ti je s osmehom predam najzad.

Čekaj me, donosim ti ljubav. Čekaj me još samo malo, spojićemo se noćas kao večni mladenci. Čekaj me, dolazim da te volim.

Podelite sa prijateljima:
Share