Digitalne biblioteke za decu

childrens+books+john+coulter
Foto: jameshduncan.blogspot.com. ‘Children’s Books 2009’ (John Coulter / For The Times)

U današnjem svetu, kada su ljudi više nego ikada do sada zagledani u monitore, digitalizacija vrednih knjiga predstavlja proces koji pored toga što  učestvuje u očuvanju značajnih tekstova i dokumenata sačuvanih po bibliotekama, čini i veću dostupnost vrednih i zanimljivih materijala.

Zahvaljujući digitalizovanim knjigama možemo pristupiti materijalu za čitanje sa bilo kog mesta, a jedini preduslov za to je dobra internet veza i solidan uređaj na kojem ćemo učitati stranice knjige za koju smo zainteresovani.

S obzirom na to da su najmlađi od početka svog detinjstva upoznati sa kompjuterima, tablet računarima, ili tzv. pametnim telefonima, deo njihovog detinjstva, hteli mi to ili ne, jeste usmeren na percepciju sveta putem monitora.

Oni koji će pokazati detetu kako da koristi uređaje koji ga okružuju, jesu na prvom mestu roditelji. Oni usmeravaju mališane da  li će to biti odlazak na Fejsbuk ili neku drugu društvenu mrežu, igranje igrica ili osmišljavanje načina da se kroz zabavu i igru zainteresuju za književnost.

Međunarodna digitalna biblioteka za decu

ICDL (International Children’s Digital Library) >> Međunarodna dečja digitalna biblioteka, je neprofitna organizacija čija je vizija izgradnja digitalne biblioteke knjiga za decu iz celog sveta.

Cilj ICDL je stvaranje kolekcije knjiga koje će predstavljati različite narode kroz dečju književnost. Na taj način ICDL podržava ideju da su deca ravnopravni članovi društva koji razvijaju toleranciju i poštovanje prema različitim jezicima, kulturama i idejama.

Međunarodna digitalna biblioteka za decu nudi knjige namenjene deci od 3 do 13 godina, a u bazi ima skoro 4500 naslova na 55 jezika.

Clipboard_ICDL

Korisnicima je omogućeno da čitaju knjige na svom i drugim jezicima sveta, a pristup svim knjigama je besplatan. Za pretraživanje baze nije potrebno ni otvaranje ličnog naloga, mada postoji i ta mogućnost, ako se odlučite da pravite svoju virtuelnu policu sa omiljenim naslovima.

Pošto je sajt namenjen prvenstveno deci, i kretanje unutar sadržaja je pojednostavljeno. Mali čitaoci mogu jednostavno da kliknu na ikonicu “Read Books” nakon čega je naslove knjiga moguće izlistati na osnovu različitih kategorija: uzrast, dužina knjige, žanr, tipovi glavnih junaka, jezik, čak i boja naslovne stranice.

Korisničko okruženje pored engleskog, prevedeno je na kineski, francuski, italijanski, ruski, španski, poljski, kao i >> hrvatski i još druge jezike.

Pojednostavljeno uputstvo sa osnovnim objašnjenjem kako koristiti digitalnu biblioteku (engl.):

Glavni cilj ICDL je da najmlađima omogući pristup knjigama na maternjem jeziku, bez obzira na to u kojoj zemlji trenutno žive, jer deca najlakše uče na maternjem jeziku. S druge strane, deca imaju pristup i knjigama drugih naroda, čime se razvija tolerancija i poštovanje različitosti. Posrednom upotrebom baze ICDL mogu se učiti strani jezici, kao i razvijati sposobnost snalaženja u bibliotekarskoj bazi, ili učenje kreativnog pisanja.

Srpska dečja digitalna biblioteka

U projektu ICDL učestvovala je i Narodna biblioteka Srbije koja je svoju zbirku od 127 digitalnih kopija postavila na sajt >> Digitalna narodna biblioteka Srbije.

Nacionalni uređivački odbor, sastavljen od profesora književnosti za decu i bibliotekara, odabrao je knjige za decu uzrasta od 3 do 13 godina koje po svom sadržaju, umetničkim, istorijskim i književnim vrednostima predstavljaju sam vrh srpske književnosti za decu. Projekat je realizovan u NBS 2004. godine, objašnjeno je na sajtu Narodne biblioteke Srbije.

Clipboard-Poštovana deco

Izdavači iz Srbije su, kao saradnici NBS u ovom značajnom nacionalnom projektu, ustupili Biblioteci autorska prava za postavljanje celokupnih knjiga u punom tekstu. Projekat je proistekao iz šireg međunarodnog projekta Međunarodna dečja digitalna biblioteka (ICDL – International Children’s Digital Library – www. icdlbooks. org), čiji je cilj da u periodu od 2002. do 2007. godine izgradi digitalnu zbirku od 10. 000 knjiga za decu na 100 jezika sveta.

Sinhro.rs

Podelite sa prijateljima:
Share