Digitalna biblioteka “Milutin Bojić”

pisci-milutin-bojić
Milutin Bojić. Foto: www.digitalna.milutinbojic.org.rs

Biblioteka „Milutin Bojić” iz Beograda omogućila je svojim korisnicima pristup digitalizovanom materijalu koji obuhvata knjige Milutina Bojića, kao i studije i rukopise ovog pesnika, a može se čitati i preuzimati sa bilo kog elektronskog uređaja. Tako su knjige, studije i rukopisi ovog pesnika postali dostupni ljudima širom Srbije i sveta.

Od 10. oktobra 2014. na adresi www.digitalna.milutinbojic.org.rs mogu se pregledati digitalizovana izdanja svih knjiga Milutina Bojića. Pored knjiga, tu su i Bojićevi rukopisi, uključujući i njegovu čuvenu poemu „Plava grobnica”.

rukopis-Plava-grobnica
Milutin Bojić: Plava grobnica, rukopis. Izvor: milutinbojic.org.rs/ebiblioteka

Digitalnu biblioteku „Milutin Bojić“ čini digitalizovana građa iz kolekcija Biblioteke „Milutin Bojić“, kao i kolekcija koje su ustupile druge ustanove i pojedinci. Cilj formiranja digitalne biblioteke je očuvanje uspomene na Milutina Bojića i predstavljanje najširem krugu čitalaca njegovih knjiga, rukopisa i studija o njegovom delu. U okviru digitalne biblioteke objavljeni su i prevodi Bojićevih pesama na grčki, ruski, francuski i engleski jezik.

Digitalna biblioteka formirana je u skladu s principima otvorenog pristupa znanju i informacijama, a objavljena građa predstavlja javno nacionalno dobro.

Uz to, kao biblioteka koja deluje na teritoriji beogradske opštine Palilula, ustanovljena je digitalna zavičajna zbirka, koju čine knjige i časopisi sa paliluskim predznakom,a mogu se pronaći i stare knjige (započeta je digitalizacija kompletne Biblioteke srpskih pisaca objavljene od 1928. do 1931. godine), kao i stare fotografije.

Izvor: Biblioteka “Milutin Bojić”

Podelite sa prijateljima:
Share