Digitalizovane knjige Bore Stankovića

Kolaž-Bora-Stanković

Povodom obeležavanja 140. godišnjice od rođenja Borisava Stankovića, Narodna biblioteka Srbije je na svom portalu postavila dela ovog pisca u digitalnoj formi.

Digitalizovane knjige u okviru Zbirke Bore Stankovića, među kojima su i >> Nečista krv, >> Koštana, >> Stari dani i >> Pod okupacijom nalaze se na sajtu Digitalne biblioteke Srbije >>>

Pored digitalizovanih izdanja, knjige možete i poslušati u audio formatu, u okviru zbirke Zvučna knjiga. Stankovićeve knjige objavljene u zvučnoj biblioteci Narodne biblioteke Srbije su: >> Koštana, >> Nečista krv, >> Moji znanci, >> Naš božić, >> Njegova Belka, >>Pod okupacijom.

Borisav Bora Stanković (31. mart 1876 – 22. oktobar 1927) bio je jedan od najznačijnijih predstavnika srpske književnosti s početka XX veka. Pisao je pripovetke, romane i drame. Rođen je u Vranju i vrlo rano je ostao bez roditelja. 1902. završio je Pravni fakultet u Beogradu.

Iste godine je objavio i svoju najpoznatiju dramu, Koštanu, kojom je zbog upotrebe vranjskog izgovora u književnom delu, izazvao velike kritike.

1910. Stanković je objavio roman Nečista krv koji mnogi istoričari književnosti smatraju vrhuncem srpskog realizma i početkom moderne srpske proze. Kao tvorac prvog srpskog modernog romana, zašao je duboko u psihologiju svojih likova i osvetljavajući njihova unutrašnja stanja, dao je pravi primer otvorenosti ka novim postupcima i stilovima zanemarenim u našoj prozi.

Podelite sa prijateljima:
Share