Deset rukopisa u konkurenciji za nagradu „Slaviša Nikolin Živković“

Žiri za dodelu književne nagrade „Slaviša Nikolin Živković“ u sastavu prof. dr Ivan Cvetanović, prof. dr Velimir Ilić i Goran Živković Gorki, doneo je odluku da u širi izbor, za najbolji neobjavljeni književni rukopis napisan na srpskom jeziku, uvrsti desetoro stvaralaca.

Rukopisi koji su se našli u konkurenciji za nagradu Slaviša Nikolin Živković su: „Distorsio a cappella“ Jelena Kalajdžija iz Bijeljine, „Iz škrinje“ Jasna Jeremić iz Mladenovca, „Heroji sa buvljaka“ Tanja Đorđević iz Velikog Gradišta, iz Beograda „Montaža anonimnih dojava“ Ljiljana Đurđević Stojković, „Na putu do čoveka“ Nikola Pantić, „Ti i ja“ Pavle Lazić, „Šredingerovi akordi“ Miloš Živanović i iz Niša „Natalija s one strane mejlova“ Jadranka Milenković, „Dve ikone“ Dragan Marinković, „Kako kentauri nose pantalone“ Nikola Kostić.

Nakon prethodno objavljenog užeg izbora rukopisa, ime dobitnika nagrade biće objavljeno 3. aprila 2023. godine na dan rođenja Slaviše Nikolin Živkovića.

Ova književna nagrada čuva uspomenu na pisca čije ime nosi i njegovu zaostavštinu, a od 2019. godine odlukom Skupštine Grada Niša postaje zvanična gradska književna nagrada. Sastoji se od povelje i objavljene knjige laureata.

Dosadašnji laureati književne nagrade „Slaviša Nikolin Živković“ su Zoran Pešić Sigma, Stana Dinić Skočajić, Miloš Grozdanović, Dragan J. Ristić i Vukosav Delibašić.

Pojedini delovi iz prispelih, a nenagrađenih rukopisa, predlogom žirija i uz pristanak stvaraoca, mogu biti objavljeni u književnoj periodici. Žiri nagrade upućuje posebnu pohvalu svim stvaraocima dramskih tekstova koji su se javili na konkurs, a u znak podrške Društvo najavljuje osnivanje nove književne edicije koja će negovati dramu.

Podelite sa prijateljima:
Share