Demoni opijene duše – nova knjiga Đorđa Ćirjanića

Nedavno je u izdanju Derete objavljena nova knjiga Đorđa Ćirjanića Demoni opijene duše, roman o lјubavi, opijenim dušama i demonima iz davne prošlosti.

Demoni opijene duše

Postavlјajući sebi pitanja o veri, o postojanju duše, o komunizmu kojem nije naklonjen, Davor Ćustić, pesnik koji veruje u lјude, u lјubav, u kafanski svod, u prijatelјstvo, započinje svoju karijeru uz svesrdnu pomoć svog profesora i velikog prijatelјa. On iznenada spoznaje slavu i zadobija poštovanje unutar intelektualnih krugova, stiče prijatelјe kojima je čast i zadovolјstvo da im je on u društvu. Međutim, kada je shvatio da to poštovanje i prijatelјi ne mogu da uguše njegovu svemirsku usamlјenost, on susreće lјubav svog života, onu koja je u njemu mladom pokrenula lavinu nežnih stihova.

Da li se čista lјubav može izboriti sa sistemom koji intelektualcima nikada nije bio naklonjen, koji nikada nije praštao greške? Da li lјubav i njena beskonačna svetlost mogu razbiti čeličnu tminu oskudnog jednoumlјa i da li postoji nada da ista ta lјubav može da prevaziđe sve nedaće? Da li lјubav može pobediti konstantnu potrebu za sigurnošću unutar nesigurnog i na kraju trijumfovati, ili je, pak, Davorov život samo farsa, predstava sa tragičnim spoznajama da je oduvek bio samo marioneta u predstavi bolesnih umova, pitanja su na koja knjiga može dati odgovore

Đorđe Ćirjanić je rođen u Čačku 1982. godine. Autor je romana „Ispovest Minje Jankovića“, „Žrtve laži”, „Ožilјci”, „Nasleđe”, „Sedam čuda” i „Santjago” za koje je dobio i nekoliko nagrada, kao i nagrađene zbirke priča „Carpe diem”. Radio je nekoliko scenarija za serije. Živi i radi u Beogradu, posvećen je suprug i ponosni otac dvoje dece.

Podelite sa prijateljima:
Share