Dela Danila Kiša u 10 knjiga

Pisci_danilo-kis
Danilo Kiš

„Sve je to u Mansardi suviše poetizovano, pomereno, iščašeno, ali negde na dnu te knjige stoji neki gorki talog iskustva. A taj gorki talog iskustva ostaje i ostaće i u kasnijim mojim knjigama, koje, čini mi se, i nisu ništa drugo do pokušaj traženja moje sopstvene ličnosti, mog sopstvenog ja, želja da se nađe neka prvobitna čistota, katkad u svetu detinjstva, katkad u sebi samom.“
Danilo Kiš (1972)

Izdavačka kuća Arhipelag objaviće Dela Danila Kiša u 10 knjiga do 22. februara 2015. godine, kada se navršava 80 godina od piščevog rođenja. Ovaj veliki izdavački poduhvat obuhvatiće celokupnu prozu ovog pisca, kao i njegove pesme, drame i filmske scenarije. Dela Danila Kiša u 10 knjiga priređuje Mirjana Miočinović.

Pre tri godine ova izdavačka kuća je objavila Izabrana dela Danila Kiša u 7 knjiga, kao i Izabrane poetičke spise Danila Kiša u 3 knjige koji su obuhvatili Čas anatomije, sabrane intervjue u knjizi Gorki talog iskustva i izabrane eseje u knjizi Poslednje pribežište zdravog razuma.

U okviru Dela Danila Kiša u 10 knjiga biće objavljena celokupna Kišova proza od ranih romana Mansarda i Psalam 44, preko knjiga iz porodičnog ciklusa: kratkih priča iz knjige Rani jadi i romana Bašta, pepeo i Peščanik, do tri knjige iz piščevog novelističkog ciklusa: Grobnica za Borisa Davidoviča, Enciklopedija mrtvih i posthumno objavljene knjige Lauta i ožiljci.

Deveti tom u ovom izdanju Dela Danila Kiša predstavlja knjiga Pesme/Elektra u kojoj će se naći sabrane Kišove pesme i njegova najpoznatija drama Elektra.

Završni, deseti tom u Delima Danila Kiša čini knjiga Noć i magla u koju sačinjavaju piščeve drame i filmski scenariji. Pored TV drama Noć i magla, Papagaj i Drveni sanduk Tomasa Vulfa i pozorišne drame Mehanički lavovi, u knjizi Noć i magla biće objavljena i dva Kišova filmska scenarija pisana krajem sedamdesetih godina: Končarevci i Marin Držić Vidra. Ova dva scenarija prvi put se objavljuju u okviru nekog izdanja dela Danila Kiša.

Psalam 44

Roman Psalam 44 je prva knjiga iz serije Dela Danila Kiša.

Zajedno s Mansardom, Psalam 44 je prvi roman Danila Kiša. Psalam 44 je velika povest o logorima Drugog svetskog rata i uzbudljiva priča o objavi istorije u običnom životu i o ljudskoj sudbini u vremenima istorije. Iz ove knjige, kao nekog stvaralačkog nukleusa, proistekla su druga velika dela ovog modernog klasika srpske književnosti: Peščanik, Grobnica za Borisa Davidoviča i Enciklopedija mrtvih.

„I to delo zasnovano je na autentičnom događaju i, u suštini, po izvesnim lirskim i intelektualnim asocijacijama, nije daleko od mojih porodičnih hronika.“
Danilo Kiš (1973)

* * *

Arhipelag je sa naslednicima autorskih prava Danila Kiša upravo potpisao ekskluzivni ugovor o objavljivanju i distribuciji dela ovog pisca na teritoriji Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

“Sa naslednicima autorskih prava Danila Kiša dogovorili smo se da ubuduće Kišova dela u našem izdanju budu dostupna ne samo u Srbiji nego i u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Danilo Kiš je pisac koji ima ne samo tumače nego i čitaoce. I on svoje čitaoce neprestano stiče u novim generacijama. Upravo zato je neophodno da dela Danila Kiša stalno budu dostupna”, rekao je Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga.

„Opsednut sam iskustvima iz detinjstva. Opsednut sam holokaustom, nestankom oca, uspomenama na teško ratno detinjstvo. Morao sam da se oslobodim te opsesije. Zato sam o tome pisao. A kada se pe-desetih, šezdesetih godina počelo govoriti o komunističkim koncentracionim logorima – gulazima, tada sam postao opsednut tom temom. Danima i noćima sam o tome diskutovao. Iz te opsesije nastala je Grobnica za Borisa Davidoviča.“ Danilo Kiš (1987)

Podelite sa prijateljima:
Share