Dela Danila Kiša: najbolja edicija godine

Danilo Kis Pesme Elektra

Dodelom nagrada u Herceg Novom je završen ovogodišnji Sajam knjiga „Trg od knjige“. Žiri u sastavu profesor dr Goran Maksimović, predsednik, mr Đorđe Malavrazić i Vojislav Bulatović doneo je odluku da Nagradu za najbolju ediciju godine dodeli Izdavačkoj kući Arhipelag iz Beograda za ediciju Dela Danila Kiša u deset knjiga koju je priredila Mirjana Miočinović, dok je Nagrada za izdavački poduhvat godine dodeljena SANU i Izdavačkoj kući Zavod za udžbenike iz Beograda za “Rečnik pojmova likovnih umetnosti i arhitekture”.

Prema mišljenju žirija, „posebno vrijednu činjenicu predstavlja objavljivanje Kišovih filmskih scenarija koji do sada nisu bili uvršteni u izdanja njegovih sabranih djela, a koji pored reprezentativnih i poznatih tekstova, kao što su romani Peščanik i Bašta, pepeo, te autopoetička i polemička studija Čas anatomije, iznova razotkrivaju aktuelnost Kišovog djela“.

Nagrada za dečiju knjigu godine dodeljena je Izdavačkoj kući Pčelica iz Čačka za “Ilustrovani rokenrol vodič” Davida Vartebedijana. Za Najlepšu knjigu „Trga od knjige“ proglašena je knjiga Simeona Marinkovića “Priče od A do Š”, za koju su ilustracije uradili Tihomir Čelanović i Dušan Pavlić, u izdanju Kreativnog centra iz Beograda.

2015-Sajam knjiga u Herceg Novom

Dobitnicima nagrada plakete je uručio Vladimir Dželetović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti i lokalnu upravu Opštine Herceg Novi.

Ove godine na „Trgu od knjige“ obeležena su tri značajna jubileja: 80 godina od rođenja Danila Kiša, 50 godina od smrti Aleksandra Lesa Ivanovića i 100 godina od rođenja Branka Ćopića.

Za osam dana, koliko je trajao ovogodišnji Sajam knjiga „Trg od knjige“, organizovana 22 književna, dramska i likovna programa i predstavljen je rad 25 izdavačkih kuća iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske.

Podelite sa prijateljima:
Share