Dejanu Stojiljkoviću Andrićeva nagrada za knjigu Neonski bluz

Andrićeva nagrada za 2020. godinu pripala je Dejanu Stojiljkoviću za zbirku pripovedaka Neonski bluz, saopštila je Zadužbina Ive Andrića.

Neonski bluz

Žiri Andrićeve nagrade, u sastavu prof. dr Aleksandar Jovanović, predsednik, dr Marko Nedić i prof. dr Petar Pijanović, članovi, na završnoj sednici održanoj 22. septembra 2021. godine u Zadužbini Ive Andrića, jednoglasno je doneo odluku da se Andrićeva nagrada za 2020. godinu dodeli Dejanu Stojiljkoviću za zbirku pripovedaka Neonski bluz (Laguna, Beograd).

U najužem izboru bile su i knjige Dejana Simonovića Bezglavo (Oksimoron, Beograd) i Emsure Hamzić Skarabej od žada (Agora, Zrenjanin – Novi Sad).

Spajajući iskonsku žudnju za pripovedanjem sa novim osećanjem istorije i modernim kulturnim senzibilitetetom, Dejan Stojiljković je u zbirci Neonski bluz ostvario niz upečatljivih pripovednih situacija kroz koje se njegovi junaci neprestano kreću između arhetipskog i predačkog nasleđa, sa jedne strane, i naloga savremenog trenutka, sa druge strane – navodi se u odluci žirija.

Pročitajte i >> Nikos Kazancakis i njegovo zaveštanje: Vera se sumnjom brani

U širi izbor žiri Andrićeve nagrade izdvojio je sledeće autore i izdanja: Laura Barna – Muzej ne radi, Vladislava Vojnović – Epizodisti i junaci, Milan Micić – Dugo putovanje u Tabanu, Đorđe Pisarev – Sentimentalno vaspitanje junaka romana, Dejan Simonović – Bezglavo, Dejan Stojiljković – Neonski bluz i Emsura Hamzić – Skarabej od žada.


Prema testamentarnoj volji Ive Andrića, Zadužbina Ive Andrića 1976. godine ustanovila je Andrićevu nagradu za najbolju pripovetku, ciklus, odnosno zbirku pripovedaka objavljene na srpskom jeziku između 1. januara i 31. decembra prethodne godine.

Podelite sa prijateljima:
Share