Dejan Tiago Stanković među dobitnicima Evropske nagrade za književnost

Dejan Tiago Stanković jedan je od dobitnika ovogodišnje Nagrade Evropske unije za književnost za roman Zamalek (Laguna).

Dejan Tiago Stanković
Dejan Tiago Stanković. Foto: Wikipedia

Ove godine nagradu je dobilo 13 autora iz zemalja učesnica u ovom ciklusu, a laureate za svaku zemlju izabrao je nacionalni žiri stručnjaka u oblastima književnosti, izdavaštva i knjižarstva.

“Nagrada EU za književnost slavi i promoviše neverovatnu kreativnost i raznolikost koje se mogu naći na evropskoj savremenoj književnoj sceni. Neizmerna vrednost književnosti sada je očiglednija nego ikad ranije. Živeći u senci kovida više od godinu dana, knjige su postale neophodne”, rekla je evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i omladinu Mari Gabrijel.

Tokom video prenosa 18. maja predstavnici žirija zemalja učesnica su objavili imena nagrađenih autora. Ime dobitnika za Srbiju je objavio Nenad Šaponja, ovogodišnji predsednik žirija:

Nagrada Evropske unije za književnost odaje priznanje piscima beletristike iz Evropske unije i šire. Uključujući 41 članicu programa Kreativna Evropa, nagrada slavi 41 izvanredan novi književni talenat tokom ciklusa od tri godine.

Pored pisaca iz zemalja članica Evropske unije, za nagradu su mogli da konkurišu i autori iz drugih evropskih zemalja, a ove godine na listi nominovanih našli su se i stvaraoci iz Tunisa.

Evropska nagrada za književnost ustanovljena je 2009. godine kako bi se ukazalo na različitost glasova u savremenoj beletristici, ali i da bi se podstaklo međusobno upoznavanje književnosti koja nastaje na različitim jezicima.

Među dobitnicima Evropske nagrade za književnost ranijih godina našli su se i Jelena Lengold sa knjigom Vašarski mađioničar, Uglješa Šajtinac sa knjigom Sasvim skromni darovi i Darko Tuševljaković sa romanom Jaz.

Nagradu EUPL organizuje Konzorcijum udruženja koji čine Evropsko veće pisaca (EVC), Federacija evropskih izdavača (FEP) i Evropska i međunarodna federacija prodavaca knjiga (EIBF), uz podršku Evropske komisije.

Podelite sa prijateljima:
Share