DEČIJA NEDELJA: preporuke knjiga za najmlađe

Ovogodišnja „Dečija nedelja“ održava se od 3. do 9. oktobra pod sloganom „Šta detetu treba da raste do neba“. Cilj ove nacionalne manifestacije jeste da se zanimljivim i raznovrsnim programima fokusiranim na edukaciju, zabavu, ali i promociju zdravih životnih navika, kroz niz različitih aktivnosti skrene pažnja javnosti na potrebe i prava dece i mladih, kao i na njihov položaj u porodici, školi i državi, koje imaju zadatak da im, zajedničkim delovanjem, obezbede sigurno okruženje u kojem mogu nesmetano da se razvijaju.

Dečija nedelja

Svesni važnosti koju čitanje ima na razvoj dečije mašte, govora, kao i razumevanja sveta u kojem žive, ovim povodom i brojne biblioteke širom zemlje tradicionalno organizuju prigodne radionice i aktivnosti, kao što su druženja sa piscima, prikupljanje knjiga, školskog pribora i igračaka za decu iz materijalno ugroženih porodica, poseta bibliotekama, upoznavanje najmlađih sa knjigom i besplatno upisivanje mališana u dečija odeljenja. Knjižare i izdavačke kuće takođe nude različite pogodnosti u vidu akcija i sniženja svojih izdanja namenjenih kako najmlađima, tako i školarcima i tinejdžerima.

Suočavanje sa velikim izborom dečije literature roditeljima često ume da predstavlja izazov, pre svega uzimajući u obzir značaj pažljivog i adekvatnog odabira u skladu sa uzrastom i interesovanjima deteta. Stoga u nastavku teksta nudimo preporuke knjiga koje će svojim zanimljivim i poučnim sadržajem pomoći mladima da otkrivaju svet koji ih okružuje i u kojem odrastaju, da se na pravilan način suoče sa temama koje ih zanimaju ili muče, ali i da razumeju i prihvate razlike.

Prihvatanje različitosti

Edicija „Posebni prijatelji“
Ilustrovane priče o deci sa teškoćama u razvoju

Izdavačka kuća Pčelica objavila je 2019. godine posebnu ediciju (autora Gorana Markovića i ilustratora Alekse Jovanovića,) namenjenu deci predškolskog i ranog školskog uzrasta, posvećenu osetljivoj temi dece koja se suočavaju sa nekim od oblika invaliditeta. Ediciju čine četiri problemske slikovnice (Sanjin svet, Porodica vilenjaka, Mali šahista i Neobičаn duet), koje govore o autizmu, paralizi, nagluvosti i slabovidosti.

Slikovnice edicije „Posebni prijatelji“ osmišljene su sa ciljem da pomognu deci da razumeju i prihvate drugove koji imaju određene teškoće u razvoju. Svaka knjiga obrađuje jednu temu sa aspekta inkluzivnog obrazovanja i njihov značaj ogleda se u razvijanju empatije i tolerancije prema deci koja su samo naizgled drugačija od svojih vršnjaka.

Ovom edicijom, nagrađenom od strane Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije za najbolju dečiju ediciju u 2019. godini, Pčelica nastoji da pruži doprinos razvoju tolerancije, razumevanju i empatiji među decom, a podršku projektu pružili su i psiholozi, pedagozi, defektolozi, kao i lekari iz različitih oblasti medicine u ulozi recenzenata.

dečija nedelja

Pingvin Petronije je poseban
(Andrea Rajtmajer, Pčelica, 2022.)

Mali makaronski pingvin Petronije odrasta u koloniji carskih pingvina. Tu upoznaje svog najboljeg prijatelja Srećka. Ali Petronije izgleda sasvim drugačije od ostalih pingvina. Kada su počeli da ga izbegavaju, Petronije je krenuo da traži pingvine koji su kao on.

Ali, da li je zaista najbolje da budeš kao svi drugi?

Suočavanje sa emocijama

dečija nedelja

Edicija „Podrška roditeljstvu“
Serija knjiga o emocijama

Terapeutske slikovnice koje čine deo edicije „Podrška roditeljstvu“, izdavačke kuće JRJ Moj izdavač, namenjene su pre svega deci mlađeg uzrasta, ali ujedno i njihovim roditeljima, starateljima, vaspitačima i drugim stručnjacima u oblasti vaspitanja dece, budući da se na kraju svake knjige nalaze stručni saveti autorki Tatjane Gjurković i Tee Knežević, koji služe da pomognu deci (ali i njihovim roditeljima) prilikom suočavanja sa različitim tipovima emocija, njihovim regulisanjem i adekvatnom reakcijom na njihovo ispoljavanje.

Ove slikovnice su važne jer opisuju situacije u kojima će se većina dece nekada naći, a s naglaskom na to da se opiše i verbalizira dečija perspektiva, jer to je upravo ono što je deci uglavnom teško da razumeju i verbalizuju kada su preplavljeni emocijom.

Šta raditi kada je dete ljuto, tužno, posramljeno ili ljubomorno? Pronaći rešenje za takve dečije reakcije uvek je izazov za roditelje. Međutim, pre nego što krenemo da tražimo, trebalo bi da pomognemo detetu da razume sebe i svoje emocije.

Kroz jednostavne i zanimljive priče o životinjama deca će naučiti da prepoznaju, imenuju i olakšaju sebi osećanja stida, tuge, razočaranja, postiđenosti, krivice, ljutnje i ljubomore. Ove knjige nekoj deci će pomoći da povrate osećaj samopoštovanja, dok će drugoj biti prvi korak u izgradnji tog osećaja kao i pozitivne slike o sebi.

Nedavno je u okviru iste edicije objavljena i nova serija slikovnica koja posebnu pažnju poklanja osećaju empatije kod dece. Kroz četiri slikovnice upoznajemo se sa četiri vrste empatije – saosećajnom, emocionalnom, kognitivnom i ekološkom, a na kraju svake slikovnice nalaze se saveti i smernice kako postupati kada je emocionalna empatija kod deteta suviše snažna i preplavljujuća, a kako kada je nedovoljno izražena.

Čudotvorno pero
(Ana Živković, Nova poetika, 2021.)

U ovoj knjizi obrađene su teme drugarstva, vršnjačkog nasilja i sveta iz perspektive deteta rastavljenih roditelja. Shodno tome i paleta osećanja je najraznovrsnija, od nesigurnosti, razočaranja, besa, ljutnje i duboke patnje i uznemirenosti pa sve do učenja kako se stiču samopouzdanje, samopoštovanje, spokoj i mir, kako se ljubav iz sopstvenog srca preliva na druge i potom vraća nazad.

Svaka životinja koja se nalazi na Kalininom putu naučiće je nešto novo i ona će svako saznanje nizati kao nisku perli a najvredniji dragulj biće sveobuhvatna mudrost mladog goluba, čija će misija biti izvršena onda kada od deteta sa tužnim pogledom stvori lepoticu na pragu devojaštva koja blista i u očima i u duši…

Pobeđivanje straha

dečija nedelja

Da je koala znala
(Rejčel Brajt, Džim Fild, JRJ Moj izdavač, 2021.)

Izuzetan prepev Sandre Dosković Ognjenović otkriće vam miran i jednoličan život sivkastog i mekanog čupavka koji se ne pomera sa svoje grane, ali u kojem ipak tinja želja i radoznalost da doživi nešto novo sa svojim drugarima koji se dole na zemlji vesele i igraju.

Upoznajte Kevina Koalu koji uvek voli da sve bude isto. Potpuno isto. Ali kada se u njegov život jednoga dana uvuče promena, on otkriva da svet može postati čudesan i drugačiji.

S promenama i brigama svi se teško nosimo, a ponekad je strah u nama toliko veliki da i ne želimo da iskusimo i probamo nešto novo, nešto drugačije.

Oslobodi se napasnika
(Eleonora Fornazari, Dexy Co, 2021.)

Šta je sad ovo? Napasnici postoje čak i ubajkama? Naravno da postoje! U ovoj knjizi ćeš upoznati mnogo različitih vrsta napasnika iz bajki. Saznaj zašto se ponašaju na način koji ti smeta! Ponekad se ljubomorne čarobnice, besni ljudožderi i zli vukovi ne razlikuju mnogo od napasnika na koje možeš naići u školi, u parku, na fudbalskom terenu ili na internetu.

Sledi primere heroja iz bajke u ovoj knjizi i naučićeš ne samo kako da primetiš mnoge različite vrste napasnika koji postoje na svetu, već i kako da im uzvratiš na ono što govore ili rade.

Ne plašim se više!
(Simeon Marinković, Kreativni centar, 2021.)

Svako dete oseća strepnju ili strah u nekim situacijama. Penjanje na drvo, samostalno plivanje, nastup na priredbi, spavanje u mraku, susreti sa životinjama – odraslima ne izgledaju kao velike prepreke, ali deci mogu da budu nesavladive. Ove priče u stihu na svoj su način lekovite jer pomažu deci da upoznaju vlastita osećanja i načine na koje mogu da ovladaju njima. Radost zbog uspeha ojačaće samopouzdanje kod dece i ohrabriće ih za nove poduhvate.

Značaj prijateljstva

dečija nedelja

Paks: Putovanje kući
(Sara Penipaker, Vulkan izdavaštvo, 2022.)

Roman „Paks“ povešće vas u neverovatnu avanturu otkrivanja suštinskih životnih lepota i vrednosti za koje se vredi boriti. Čitajte predivnu priču ispričanu iz perspektiva dečaka i lisca i otkrijte magiju prijateljstva koje odoleva svim pretnjama i poteškoćama.

Piter i Paks su razdvojeni već godinu dana, i otada su im se životi prilično promenili – Paks sada ima svoju porodicu u divljini, a Piter, slomljen gubicima koje je doživeo, priključuje se mladim volonterima koji saniraju posledice rata. Iako se on trudi da okameni svoje srce, ljubav uvek pronalazi put. A kada se Paksovo mladunče razboli, lisac će potražiti jedinog čoveka kojem veruje.

Da li će ponovni susret isceliti rane dva prijatelja?

Moja drugarica Krofnica Kolačić
(Ninka Reitu, Kreativni centar, 2022.)

Neodoljiva priča o šargarepama, zagrljajima i prijateljstvu jednog ponija i jedne devojčice. Tili je želela ponija. Kada je upoznala Krofnicu Kolačić, bilo joj je jasno da baš nju želi za sebe. Ali tvrdoglava Krofnica uopšte nije bila onakav poni kakvog je devojčica zamišljala – nije joj padalo na pamet da se povinuje Tilinim željama. Bilo je potrebno mnogo vremena, strpljenja i šargarepa da bi dve nepopustljivice shvatile šta je pravo prijateljstvo.

Značaj porodice

dečija nedelja

Milan, Vesna i jedna kuća tesna
(Jelena Vukić, Službeni glasnik, 2021.)

Milan i Vesna jesu brat i sestra koji dele sobu. Stalno se svađaju i izluđuju roditelje, prijatelje i komšiluk.

Kada im nestanu omiljene stvari, nakon što odbiju da reše zagonetku koja se misteriozno pojavila na kuhinjskom stolu, oni su primorani da se udruže.

Zajeedno rešavaju čitav niz zagonetki kako bi sačuvali svoje dragocenosti, ali se i podsetili nekih zaboravljenih vrednosti.

Moj deka je bio trešnja
(Anđela Naneti, Kreativni centar, 2005.)

Kada je imao četiri godine, Tonino je imao njih četvoro: baku i deku u gradu, i baku i deku na selu.

Oni iz grada zvali su se Luiđi i Antonijeta i sasvim su ličili na sve ljude iz grada. Oni sa sela zvali su se Otavijano i Teodolinda i nisu ličili ni na koga, čak ni na svoje komšije…

Kroz priču o osećajnom i pametnom dečaku Toninu saznajemo mnogo o lepoti trenutaka provedenih sa bakama i dekama, o tome koliko je važno čuvati uspomene, o prirodi i povezanosti čoveka s njom.

Pripremila: Sofija Popović

Podelite sa prijateljima:
Share