DECA PONOĆI Salmana Ruždija uskoro kao TV serija

Salman_Ruždi. Foto: Amrei-Marie / Wiki

Roman Salmana Ruždija iz 1981. Deca ponoći, uskoro će biti pretočen u televizijsku seriju na Netfliksu, prenose strani mediji.

Adaptacijom ove knjige britansko-indijskog autora, kompanija Netfliks želi da se proširi i na indijsko tržište. Roman Deca ponoći govori o tranziciji Indije iz britanskog kolonijalizma u nezavisnost, i u velikoj meri smatra se Ruždijevim najpriznatijim i najpopularnijim delom.

Magični realistični roman Deca ponoći od svog objavljivanja osvojio je nekoliko nagrada uključujući i nagradu Booker 1981. kao i The Best of the Booker 1993. i 2008.

Roman je već imao svoju filmsku adaptaciju u kanadsko-britanskoj produkciji 2012.

Britanski Tajms uvrstio je Decu ponoći na listu 100 najboljih romana na engleskom jeziku.


Pročitajte i >> Salman Ruždi: Istina, laži i književnost


Roman Deca ponoći prati život Salema Sinaja, rođenog u ponoć 15. avgusta 1947. istovremeno sa nezavisnošću Indije. Njegov život je neodvojiv i ponekad se ne razlikuje od istorije njegove zemlje. U alegorijskoj pripovesti Ruždi spaja ličnu istoriju sa istorijom države. Roman je podeljen u tri dela, od kojih prvi govori o Salemovoj porodici pre njegovog rođenja, drugi prati Salemovo detinjstvo, a treći prati Salema kao odraslog čoveka, sve do smrti.

Roman Deca ponoći kod nas prvi put je objavio BIGZ 1986. u prevodu Svetozara Koljevića i Zorana Mutića.

Podelite sa prijateljima:
Share