David Albahari dobitnik nagrade “Dušan Vasiljev”

pisci-david-albahari1
David Albahari

Žiri za dodelu književne nagrade Dušan Vasiljev, odlučio je da ovo priznanje za 2014. godinu pripadne Davidu Albahariju za roman “Životinjsko carstvo” („Čarobna knjiga“).

Dvoje članova žirija, Ivana Peško i Srđan Srdić (predsednik žirija), glasali su za Albaharijev roman, dok je Vladimir Arsenić svoj glas dodelio romanu Ota Horvata “Sabo je stao” u izdanju „Agore“.

U konkurenciji za nagradu našlo se 83 naslova. Uži izbor je obuhvatio 6 naslova, među kojima su preovladavali romani: “Kuća sećanja i zaborava” Filipa Davida (Laguna), “Životinjsko carstvo” Davida Albaharija (Čarobna knjiga), kao i roman “Sabo je stao Ota Horvata” (Agora). Kratku proznu formu zastupaju zbirka priča Marije Pavlović “Horor priče svakodnevnice” (Matica srpska) i “Ronjenje na dah” Miće Vujičića (Geopoetika). Knjiga poezije “Čovek zeva posle rata” Tomislava Markovića (Levo krilo) jedina je pesnička knjiga koja se našla u užem izboru.

U obrazloženju žirija naglašava se da se Albahari u svojoj knjizi bavi odnosom ljudske prirode i ljudskih sloboda, te da se u njoj prizori teskobe i mraka smenjuju s tipičnim albaharijevskim humorom. Kao i uvek kada je u pitanju David Albahari, ovaj roman pre svega je knjiga o priči i njenim dometima, o lepoti i čudima jezika, otkrivanju neotkrivenog i pritiscima teksta usled kojih svaki čitalac postaje bolji, profilisaniji i osposobljeniji za susret s velikom literaturom.

Književnu nagradu Dušan Vasiljev na godišnjem nivou dodeljuje SO Kikinda u znak promocije savremene srpske književnosti, kao i simbol sećanja na velikog kikindskog i srpskog ekspresionističkog pesnika. Nagrada se dodeljuje za najbolju knjigu napisanu na srpskom jeziku i objavljenu prethodne godine.

Podelite sa prijateljima:
Share