Danica Vukićević dobitnica 69. NIN-ove nagrade

Ovogodišnja dobitnica NIN-ove nagrade je Danica Vukićević za roman Unutrašnje more (Nojzac), saopštio je žiri, koji je radio u sastavu Teofil Pančić, (predsednik), Marija Nenezić, Milena Đorđijević, Žarka Svirčev i Goran Korunović.

Danica Vukićević
Danica Vukićević. Foto: Danas

– Veoma sam uzbuđena i veoma sam zahvalna članovima žirija koji su glasali za mene jer su pokazali koliko su pametni a onima koji nisu glasali za mene sam takođe zahvalna jer su ukazali na ove druge ljude – rekla je Danica Vukićević, ovogodišnja dobitnica NIN-ove nagrade za roman „Unutrašnje more“.

Za nju su glasala tri nova člana žirija: Milena Đorđijević, Žarka Svirčev i Goran Korunović, dok je Marija Nenezić glasala za roman „Koljka i Sašenjka“ (Arhipelag) Uglješe Šajtinca, a predsednik žirija Teofil Pančić za roman „Klub istinskih stvaralaca“ (Fabrika knjiga) Milana Tripkovića, preneo je Danas.rs.

Članica žirija Marija Nenezić rekla je da roman Danice Vukićević ispituje probleme egzistencije – od privatne do društveno političke ravni, od materijalnosti svakodnevice do ključnih unutarnjih drama pojedinaca u savremenom svetu.

– Jezičkom suptilnošću i silovitošću Danica Vukićević transformiše fragmentarni način pisanja u celovitu i romanesknu sliku sveta – istakla je Nenezić.

Ona je ocenila da je raspored glasova pravedan i pošten i da na najbolji mogući način oslikava presek razvojnih tendencija u savremenom srpskom romanu.

– Sve više pesnika i pesnikinja se oprobavaju u pisanju romana. To je možda na prvi pogled neobično, ali samo retki, u ovom slučaju Danica Vukićević, uspevaju zapravo da iskorače iz usko lirske perspektive i da donesu širu romanesknu sliku sveta – zaključila je Marija Nenezić.

Ono što je inovativno u toj celovitoj viziji sveta, prema rečima Žarke Svirčev, jeste to što nam je autorka nudi preko fragmenta pokazujući upravo njihovu transformativnu moć.

– Jer ono što smo možda do sada navikli u književnosti je da fragment radi, dakle da razbija, a autorka uspeva da pokaže da ne samo jezičkom nego i misaonom sugestivnošću fragment može da bude kohezivna snaga teksta. Fragmenti, u stvari, svedoče o žudnji za celinom, žudnji za totalitetom… Ta žudnja nam je ispripovedana iz autsajderske perspektive. Imamo jedan vrlo autentičan ženski glas, veseo, anksiozan, ranjiv, razigran, ironičan glas koji je takođe kohezivna snaga i iz snage tog glasa proističe, izlučuje se neponovljiv i, rekla bih, retko viđen u savremenoj književnosti, etos ovog teksta – konstatovala je Svirčev.

  Prema rečima Milene Đorđijević, „Unutrašnje more“ govori da je teorija kapitulirala pred romanom, da je roman kao što je Mihail Bahtin o romanu svojevremeno govorio anarhičan, da je nedisciplinovan – podsetila je ona dodajući da je osnovno pitanje kako „Unutrašnje more“ kroz negaciju romana kao književne forme istovremeno postaje roman i to u najsnažnijem i u najispravnijem smislu te reči.

  Goran Korunović ocenio je da je „Unutrašnje more“ roman rizika, radikalnog pisanja.

  – To je između ostalog i roman o jednom specifičnom načinu pisanja, koji nije ziheraški. To je između ostalog i knjiga o moći u savremenom svetu, o odnosu podređenih i nadređenih, o onima koji nose taj teret i onima koji vuku konce moći. Fenomen moći je takođe predstavljen u svim ravnima našeg iskustva i ta suptilnost jezika koji je Danica pokazivala i u svom pesničkom govoru, kao rezultat daje jednu izuzetnu inventivnu knjigu – smatra Korunović.

  Laureatkinja Danica Vukićević je istakla da izbor njenog romana ima veliku simboličku težinu jer je, zaista, pisan veoma rizično.

  – Ta forma koju sam izabrala, svi pominju stalno fragmente, svi oni su povezani i imaju duboko jedinstvo. Ja trideset godina pišem i objavljujem i svi me znaju kao pesnikinju, a kada si pesnikinja, uvek je „pa, može, pa neka…“ i sada će biti velika frka jer kada napišeš roman odmah te ljudi ozbiljno shvataju i to je dobro ali, između ostalog, osim što pišem poeziju, ja pišem i priče, ja povremeno objavljujem i prozu tako da mi to nije strano – rekla je Vukićević dodajući da nije odjednom sela i zamislila da će napisati nešto važno.

  – Prišla sam tekstu koji je izlazio iz mene sa slobodom, i, naglašavam, sa ogromnom radošću. To je meni jako važno, da imam čist odnos sa tekstom, sa svim elementima književnog života, koliko god je to moguće i, što bi se reklo, da spasim dušu i da se pozitivno osećam. Ova knjiga, kako je rekao jedan moj prijatelj, predstavlja hologram moje ličnosti, što nije bitno. Pisac nije bitan, važan je tekst. Ova knjiga ima svoj samostalni život i ja joj želim puno sreće. Želim da se zahvalim žiriju, ljudima koji su verovali u mene. Nema ih baš previše, ali oni su veoma posebni – istakla je Danica Vukićević.

  NIN-ova nagrada dodeljena je 69. put, a na jučerašnjoj konferenciji za novinare između ostalog je rečeno da Mariji Nenezić i Teofilu Pančiću ove godine ističe mandat u žiriju.


  Danica Vukićević rođena je 1959. godine. Završila je opštu književnost i teoriju književnosti, kao i Ženske studije. Objavila knjige poezije: „Kao hotel na vetru“; „Kada sam čula glasove“; „Šamanka“; „Luk i strela“; „Prelazak u jednu drugu vrstu“; „Visoki fabrički dimnjaci“; „Svetlucavost i milost“; „Dok je sunca i meseca“; „Ja, Klaudija“… Knjigu kratke proze „Na plažama“, proznu knjigu „Život je gorila“; knjigu priča „Majka obrnutih stvari“. Bavi se i književnom kritikom i esejistikom. Zastupljena je u pesničkim i proznim antologijama koje su uređivali: Čarls Simić, Radmila Lazić, Mihailo Pantić, Ljiljana Đurđić… Pre NIN-ove dobila je nagrade: ProFemina, „Biljana Jovanović“, „Milica Stojadinović Srpkinja“, „Kondir Kosovke devojke“. Članica je Srpskog književnog društva.

  Podelite sa prijateljima:
  Share