Dani Stanislava Lema: 100 godina od rođenja pisca – OTKAZANO

Održavanje manifestacije DANI STANISLAVA LEMA odlaže se zbog nestabilne zdravstvene situacije. Manifestacija će biti organizovana u nekom prikladnijem trenutku, saopštili su organizatori manifestacije.

Povodom obeležavanja 100 godina od rođenja Stanislava Lema, u Svečanoj sali Gradske opštine Vračar u subotu i nedelju 02. i 03. oktobra 2021. održaće se manifestacija „Dani Stanislava Lema“.

Dani Stanislava Lema

Manifestaciju posvećenu velikanu naučne fantastike, filozofu i futurologu organizuju sajt za promociju fantastične književnosti Art-Anima.com i Astronomska opservatorija u Beogradu, kroz saradnju koja na simboličan način prikazuje važnost i domete literarne i filozofske zaostavštine Stanislava Lema, kako u domenu književne fantastike, tako i u domenu nauke i filozofije.

Posetioci će moći da isprate i predavanja prof. dr Milana Ćirkovića o načinima prikazivanja vanzemaljskog života i razuma u proznom opusu poljskog velikana, kao i predavanje Gorana Milovanovića o psihološkim i kognitivnim aspektima Lemove filozofije.

Tribinski deo programa činiće dva događaja. Pored tribine o liku i delu Stanislava Lema, na kojoj će učešće uzeti promoteri nauke i izvrsni poznavaoci naučnofantastične književnosti dr Srđa Janković i Slobodan Bubnjević, tokom „Dana Stanislava Lema“ biće organizovana i tribina o najpoznatijem Lemovom romanu „Solaris“ i njegovoj ekranizaciji iz 1972. godine u režiji Andreja Tarkovskog. Tribina o po mnogima najznačajnijem naučnofantastičnom filmu ikada snimljenom, govoriće pisac Jovan Ristić i dramaturg Mihajlo Vitezović, a biće upriličena i projekcija pomenutog filmskog ostvarenja.

Kao poseban događaj na manifestaciji „Dani Stanislava Lema“, biće organizovano uručenje nagrade „Stanislav Lem“ za doprinos popularizaciji fantastike u književnosti koju dodeljuje izdavačka kuća „Solaris“ iz Novog Sada. Nagrada će biti dodeljena piscu Goranu Skrobonji. Uručenju će prisustvovati i o laureatu i nagradi govoriti: prof dr. Sava Damjanov, pisac i akademik Goran Petrović i direktorka IKC „Solaris“ Brankica Đukić. Nagradu „Stanislav Lem“ podržalo je Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Manifestacija „Dani Stanislava Lema“ organizuje se u sklopu „Dana evropske baštine 2021“. Podržana je od strane Ambasade Republike Poljske, a na otvaranju će se prisutnima obratiti ambasador Republike Poljske u Srbiji, Njegova ekselencija gospodin Rafal Perl.

Stanislav Lem je svetsku slavu stekao kao pisac naučne fantastike. Njegova dela uveliko prevazilaze granice žanra, a mnogi teoretičari književnosti smatraju ga modernim klasikom. Bio je veoma poštovan u svetu nauke, posebno od strane fizičara, astronoma i astrofizičara. U svojim delima izneo je iznenađujuće tačna dugoročna predviđanja po pitanju razvoja astronautike, veštačke inteligencije, koncepta virtuelne realnosti, genetskog inženjeringa, bioinformatike i drugih područja nauke.

Ulaz je slobodan.

Program manifestacije

Podelite sa prijateljima:
Share