Dani Laze Kostića online na platformi Novosadskog sajma

Sajam obrazovanja „Putokazi“, Programski deo Sajma knjiga „Dani Laze Kostića“ i Virtuelna izložba „Šidski pejzaži Save Šumanovića“ biće održani onlajn, na platformi Novosadskog sajma ExpoOnline.rs, od 24. do 26. marta.

Dani Laze Kostića online

Dani Laze Kostića

Brend Sajma knjiga u Novom Sadu svakako su uvek bili „Dani Laze Kostića“. Ove godine će takođe biti održani u onlajn izdanju. U digitalnom okruženju srešće se izdavači, pisci, kritičari, istoričari i publika. U tridesetak termina, kroz razgovore i video materijale, biće obrađeno više od 40 tema. Programi će moći da se prate uživo na platformi ExpoOnline.rs, ali i odloženo.

Razgovaraće se o delu Laze Kostića – prevodilačkom radu i filozofskim aspektima njegovog stvaralaštva, a biće predstavljen i prošlogodišnji dobitnik Nagrade „Laza Kostić“. Tema su i književni sadržaji u okviru projekta Evropske prestonice kulture, kao i književni časopisi kao činioci književnog života Novog Sada. Ovoga puta nezaobilazan je i fenomen novosadske (sub)kulturne scene „Lun, kralj ponoći“ Frederika Eštona, zapravo Mitra Miloševića, našeg sugrađanina za kojeg kažu da je najtiražniji pisac sa ovih prostora. Teme „Dana Laze Kostića“ su i izdavaštvo između profitabilnosti i estetskog, savremena turska književnost, antologije – novosadskih priča i novosadskih pesnika.

Posetioce platforme očekuju i promocije knjiga, predstavljanja novih udžbenika, ali i romana za tinejdžere, osnovce, predškolce, priče o kaligrafiji.

Biće i govora o značajnim jubilejima – 100 godina „Dnevnika o Čarnojeviću“ Miloša Crnjanskog, 100 godina kontinuiranog rada Pasterovog zavoda na profilaksi besnila ljudi i životinja, 60 godina Spomen zbirke Pavla Beljanskog, 50 godina zbirke „Krivice“ Aleksandra Tišme. Posetioci će imati priliku da slušaju i o kolonizaciju između dva setska rata i Srpskoj despotovini u Sremu.

Nagrada Laza Kostić

Ime dobitnika književne nagrade Novosadskog sajma „Laza Kostić“ biće objavljeno na Svečanom otvaranju Programskog dela Sajma knjiga “Dani Laze Kostića” i Virtuelne izložbe “Šidski pejzaži Save Šumanovića”, u sredu, 24. marta, od 10 časova i 30 minuta. Nagrada će biti uručena istog dana, od 11 časova.

U konkurenciji je bilo 90 naslova koje je na konkurs dostavilo 25 izdavača. Uz priznanje „Laza Kostić“ biće uručeno i ono za „Izdavački poduhvat“, kao i za Najbolju knjigu u oblasti književnosti za decu.

Virtuelna izložba Šidski pejzaži Save Šumanovića

Novosadski sajam je u saradnji sa Galerijom Bel Art i Galerijom slika „Sava Šumanović u Šidu“, na platformi ExpoOnline.rs, pripremio i Virtuelnu izložbu „Šidski pejzaži Save Šumanovića“.

Biće predstavljeno 12 reprezentativnih pejzažnih slika iz Šumanovićevog poznog opusa, koji brojni vrsni kritičari i poznavaoci umetnosti smatraju vrhuncem njegovog slikarstva.

Sajam obrazovanja Putokazi

Tokom tri dana, na „Putokazima“ informacije o obrazovnim profilima ponudiće više od 70 učesnika – 40 institucija visokog obrazovanja. “Malim“ i „velikim“ maturantima izlagači će pomoći da nađu odgovor na pitanje „kuda dalje?“. Informacije će dobijati na štandovima, u kontaktima sa izlagačima ili kroz promocije i prezentacije koje će biti održane onlajn. Za učitelje, nastavnike, profesore, pedagoge, školske psihologe… pripremljene su konferencije i vebinari – „Dualno obrazovanje“, „Naučnoistraživačka delatnost u izazovima vremena“ i „Online učenje – Izazovi online nastave“. Tokom tri dana na Sajmu obrazovanja biće obrađeno oko 20 tema.

Za posetioce Sajma obrazovanja organizovana je Poklon igra. Svi koji se upravo na toj priredbi registruju kao učesnici Poklon igre imaju šansu da dobiju laptop, tablet računar ili mobilni telefon. Prijavljivanje traje do petka, 26. marta, do 16 časova. Ko će imati naviše sreće odrediće algoritam koji automatski, bez ičijeg uticaja, bira slučajnog (random) dobitnika iz spiska sačinjenog od svih prijavljenih učesnika. Imena najsrećnijih posetilaca Sajma obrazovanja znaćemo u petak, 26. marta, u 19 časova.


Sajam obrazovanja PUTOKAZI, Programski deo Sajma knjiga DANI LAZE KOSTIĆA i Virtuelnu izložbu ŠIDSKI PEJZAŽI SAVE ŠUMANOVIĆA posetioci mogu da vide i prate na platformi ExpoOnline.rs. bez registracije. Ona je obavezna samo za one koji žele da učestvuju u Poklon igri i to na Sajmu obrazovanja.

Podelite sa prijateljima:
Share