Dani islandske književnosti u Biblioteci grada Beograda

Dani islandske književnosti održaće se u Biblioteci grada Beograda (Rimska dvorana) u utorak, 11. oktobra sa početkom u 18 časova.

Dani islandske književnosti

Na početku programa biće predstavljena islandska književnost u EACEA projektima IK Heliks, a učesnice razgovora su Tatjana Latinović – prevoditeljka sa islandskog, Sanja Milić – književna kritičarka, Dragana Kovačević – književna kritičarka i Ružica Radulović – Skandinavski kutak.

U drugom delu programa Dani islandske književnosti od 19 časova biće održana promocija knjiga Mis Islanda (IK Heliks) i Hotel Tišina (IK Odiseja) islandske autorke Ejdur Ave Olafsdotir. O knjigama će razgovarati Tatjana Latinović – prevoditeljka obe knjige, Sandra Bakić Topalović – urednica u IK Odiseja i Katarina Ješić – urednica u IK Heliks.

Mis Islanda

Godina je 1963. Islanđana ima 177 hiljada i imaju jednog književnika nobelovca. Devojka Hekla započinje putovanje iz rodnog seoceta u Rejkjavik. Ime je dobila po jednom od najstarijih i najaktivnijih vulkana na Islandu i to je, na neki način, odredilo njenu sudbinu. Od trenutka kad ju je otac odveo da vidi vulkan koji je proradio, Hekla na svet gleda drugačijim očima. Njena želja je da postane pisac. U narodu pisaca i pesnika, poznatom po svojim sagama, postoji samo jedan problem: Hekla je žena. Na svoje putovanje je ponela primerak Džojsovog Uliksa, pisaću mašinu, svoje rukopise i snove.

Vreme je velikih promena, pokretačke sile Martina Lutera Kinga, atentata na Kenedija, vreme Bitlsa i Silvije Plat, a Hekla i Jon, njen prijatelj i cimer, umetnik koji je homoseksualac, susreću se sa šovinističkim omalovažavanjem, seksizmom i homofobijom.

U društvu kojem dominiraju muškarci za Heklu i žene na Islandu postoje dva puta: da budu pobednice na takmičenjima za mis ili žene i majke. Baš poput silovitog vulkana, glavna junakinja poseduje kreativnu snagu koja, u burnim šezdesetim godina prošlog veka, nagoveštava nadu u drugačiju budućnost.

Hotel Tišina

Jonas Ebeneser je vešti majstor koji ima neopisivu potrebu da popravlja stvari oko sebe, ali nikako ne uspeva da popravi sopstveni život. Na pragu je pedesete, razveden i prepušten sam sebi, a nedavno je otkrio i da njegova ćerka nije zaista njegova, zbog čega tone u egzistencijalnu krizu. Dok posećuje svoju dementnu majku u staračkom domu, krišom razmišlja o tome kada i gde bi mogao da stavi tačku na svoj život.

Ne želeći da rizikuje mogućnost da ćerka pronađe njegovo telo, odlučuje da umre u inostranstvu. Pakuje kutiju sa alatom i nešto garderobe i odlazi u neimenovanu zemlju razrušenu ratom. Bukira sobu u hotelu Tišina koji, kao i zemlja u kojoj se nalazi, vapi za veštim rukama majstora. Česma po česma, sijalica po sijalica, i Jonasova bušilica koju je poneo da bi pričvrstio kuku za omču dobija novu svrhu, baš kao i Jonas koji će zahvaljujući ljudima koje upoznaje u hotelu sagledati svoju patnju novim očima i razumeti dubinu ljudskih ožiljaka.

Hotel Tišina je otrežnjujuća priča o čoveku, zajednici i izbavljenju od očaja koja slavi beskrajne životne mogućnosti i nove početke.


Ejdur Ava Olafsdotir (1958) je rođena u Rejkjeviku. Studirala je istoriju umetnosti na Sorboni, u Francuskoj. Radi kao profesor istorije umetnosti na Islanskom Univerzitetu. Jedno vreme je bila i direktor univerzitetskog Muzeja umetnosti. Prvi roman je napisala 1998. godine i od tada počinje bogata i uspešna karijera ispunjena romanima, dramama, kao i pesničkim zbirkama. Dobitnica je više islandskih kao i međunarodnih nagrada. Za roman Hotel tišina dobila je Književnu nagradu nordijskog saveta, a za roman Mis Islanda dobila je prestižnu književnu nagradu Mediči u Francuskoj u kategoriji pisaca van francuskog govornog područja.

Podelite sa prijateljima:
Share