Dan Narodne biblioteke Srbije – 28. februar

Narodna biblioteka Beograd.jpg
Povodom 185. rođendana Narodne biblioteke Srbije, u utorak, 28. februara, biće organizovani programi posvećeni srpskim književnicima i bibliotekarima, koji su ujedno i poziv javnosti da se afirmišu vrednosti nacionalne kulture i prepozna značaj i uloga biblioteka u savremenom društvu, saopštila je Narodna biblioteka Srbije.

Program će otpočeti u 11 sati, Centralnom manifestacijom kada će biti dodeljena nacionalna nagrada u oblasti bibliotekarstva „Janko Šafarik“.

Od ove godine, na rođendan Narodne biblioteke Srbije, svoju reč biblioteci darovaće po jedan istaknuti poslenik naše kulture. Ove godine, to će biti Ivana Dimić.

Programom je predviđen i razgovor na temu “Najčitanija knjiga u 2016. godini”. Gost bi trebalo da bude Dragan Velikić, čiji je roman “Islednik” bio najčitaniji u minuloj godini, prema podacima iz 129 javnih biblioteka u Srbiji.

Nagrada za najčitaniju knjigu

Nagrada za najčitaniju knjigu u Mreži javnih biblioteka Srbije, ili najbolju knjigu, kako je do prošle godine glasilo to priznanje, privuklo je pažnju javnosti jer je Mihajlo Pantić, predsednik UO biblioteke, rekao da je odlukom ovog tela nagrada – ukinuta. Međutim, Ivana Dimić, članica Upravnog odbora, izjavila je da ovo priznanje nije poništeno ali ga neće dodeljivati Narodna biblioteka Srbije, već Zajednica matičnih biblioteka Srbije. “Po svom značaju Narodna biblioteka ne bi trebalo da se bavi time koja je knjiga najpopularnija, već da vrednuje dela po njihovim naučnim i umetničkim dostignućima” – navela je Ivana Dimić, ovogodišnja dobitnica NIN-ove nagrade.

U nameri da saznaju kakva je dalja sudbina ove nagrade, u četvrtak su Večernje novosti pozvale Draganu Milunović, sekretara Zajednice matičnih biblioteka Srbije, koja je rekla da nije ovlašćena da daje izjave. Neophodna joj je saglasnost Lasla Blaškovića, upravnika Narodne biblioteke Srbije, koji je inače po funkciji predsednik – Zajednice matičnih biblioteka Srbije – prenose Večernje novosti koje su i pokrenule pitanje opstanka nagrade.

Program obeležavanja 185. godišnjice rada Narodne biblioteke Srbije se nastavlja dvema novim izložbama: „Maska Miloša Crnjanskog: devedeset devet godina od objavljivanja prve knjige Miloša Crnjanskog“ i „Vek Disa i Bojića“, kao i predstavljanjem stručnih publikacija iz oblasti bibliotekarstva.

Popust na učlanjenje

Povodom rođendana Narodne biblioteke Srbije, oni koji se 28. februara učlane u Biblioteku imaće popust od 50 posto, saopštila je NBS.

Podelite sa prijateljima:
Share