Da li ste za kafu?

Literary-Coffee
Gianluca Biscalchin. Izvor >>

Mnogi dan započinju šoljicom dobre kafe. Kafa nas pokreće na aktivnost. S druge strane neki veruju da uz nju dolazimo do neophodne doze kreativne inspiracije…

Postoje razni načini pripremanja ovog popularnog napitka, a od našeg ukusa zavisi koja kafa će nam biti omiljena.

Ako malo okrenemo situaciju, ljubitelji kafe (i knjige) bi možda bili oduševljeni vrstama koje su inspirisane književnim delima ili piscima.

Kakva bi vrsta kafe bili poznati pisci ako bismo ih određivali na osnovu knjiga koje su ostavili za sobom i onoga što znamo o njihovom životu? Da li ste za O. Vajlda, L. Kerola ili vam više prija Nabokov? Možda Hemingvej? U koje doba dana biste pili Džejn Ostin, a u koje Bodlera ili Borhesa?

Na ovo pitanje je duhovito pokušao da odgovori poznati italijanski ilustrator Đanluka Biskalkin (>> Gianluca Biscalchin).

Svaka šoljica kafe predstavljena je motivom iz neke od reprezentativnih knjiga poznatih pisaca. Tako u Kafkinoj šoljici učitavamo “Metamorfoze”, Prustova sa satom asocira na roman “U traganju za izgubljenim vremenom”, dok šoljica sa đavolovim rogovima upućuje na “Pakao” Dantea Aligijerija…

Za kakvu kafu biste se vi odlučili? 🙂

22_virginiawolf
Virdžinija Vulf. Autor: Gianluca Biscalchin

Iako prvenstveno ilustrator hrane, Đanluka je našao način da inkorporira u svoje crteže i literarne teme, što dokazuje kafoholičarski poster koji uveliko kruži internetom. Takođe zanimljlivi su i >> portreti pisaca koje je ovaj autor uradio, poput Marsela Prusta, Virdžinije Vulf, Fernanda Pesoe i drugih.

22_proust
Marsel Prust. Autor: Gianluca Biscalchin
Podelite sa prijateljima:
Share