Da li je Šekspir autor svojih dela?

Pisci_Vilijam_Šekspir
Foto: en.wikipedia.org

Grupa od 22 vodećih svetskih šekspirologa udružila se kako bi napisala knjigu koja bi trebalo da bude konačni dokaz da je bard zaista bio autor komada koje danas smatramo njegovim. Od Frensisa Bejkona do Kristofera Marloua i kraljice Elizabete Prve, od 1850-ih godina ukupno je navođeno 77 drugih imena u vezi sa autorstvom Šekspirovih komada, prenosi Blic.

Grupa akademika smatra da se kampanja protiv Šekspira do te mere intenzivirala da su bili prinuđeni da istupe u njegovu odbranu.

Troje istaknutih stručnjaka za Bejkona, Edvarda de Vera (17. grofa od Oksforda) i Marloa neki su od autora koji su u svojim esejima pokazali zašto je jedino Šekspir mogao da napiše svoje komade.

Knjiga “Shakespeare Beyond Doubt – Evidence, Argument, Controversy” (Šekspir van svake sumnje), u izdanju “Kembridž juniverziti presa” u knjižare stiže 18. aprila uoči proslave Šekspirovog rođendana 20. i 21. aprila.

Publikacija će, kaže izdavač, biti prijemčiva i za stručnjake ali i za obične čitaoce.

Jedan od urednika knjige, Pol Edmondson, rekao je “Obzerveru” da su šekspirolozi donedavno držali glave u pesku u nadi da će se situacija smiriti ali da su postali uznemireni izveštajima da univerziteti sa obe strane Atlantika (Brunel u Londonu i Konkordija u Portlandu) dovode u pitanje autorstvo Šekspira.

“Brunel ima magistarske studije na temu Šekspirovog autorstva i studenti mogu da napišu disertaciju o tome zašto misle da je grof od Oksforda, na primer, autor Šekspirovih komada. To je potpuno ludilo”, rekao je Edmondson.

On je podsetio i da na internetu postoji onlajn “deklaracija osnovane sumnje” koju su potpisali i poznati glumci poput ser Dereka Džekobija, Marka Rajlensa i Majkla Jorka kojom se izražava sumnja u Šekspirov talenat.

Holivud se takođe uključio u debatu filmom “Anonimus” u kome je Šekspir prikazan kao neartikulisani prostak, a grof od Oksforda prikriveni autor njegovih dela.

Edmondson kaže da će nova knjiga pružiti i tekstualne i biografske dokaze zbog čega Marlou, grof od Oskforda i drugi nisu mogli da budu autori komada i pesama.

Iako mnogi ne veruju da će sumnje u Šekspirovu autentičnost nestati, većina se slaže da će delo poslužiti kao dobar kontraargument kada se pojavi novi film ili knjiga koji će osporavati njegova autorska prava.

Povodom izlaska iz štampe knjige “Shakespeare Beyond Doubt” organizovan je i vebinar pod nazivom “Proving Shakespeare” (Dokazivanje Šekspira). Razgovor o knjizi će se održati u petak 26. aprila u 18:30 (po britanskom vremenu) a glavni učesnici su Pol Edmondson i Stenli Vels.

Pokrovitelj ovog događaja je Cambridge University Press.

Svima koji su zainteresovani da prate razgovor o Šekspirovom autorstvu, omogućen je prenos uživo putem interneta. Jedino što je potrebno jeste da popunite >> prijavu.

Naslovnica_Šekspir_van_svake_sumnje
Foto: cambridge.org

Podelite sa prijateljima:
Share