Da li je postojala jugoslovenska književnost?

jugoslovenska književnost
Univerziteti iz Notingema, Beograda i Novog Sada, 25. i 26. maja, organizuju u Beogradu i Novom Sadu međunarodnu radionicu Was There ever a Yugoslav Literature? Debating the Histories of Yugoslav Literature(s) . U pratećem programu radionice Srpsko književno društvo organizuje razgovor na temu Da li je postojala jugoslovenska književnost? u kojem učestvuju domaći i strani slavisti i komparatisti: Angela Rihter, Elizabeta Šeleva, Dejvid Noris, Tomislav Brlek, Stejn Vervaet i Adrijana Marčetić.

Okrugli sto na temu Da li je postojala jugoslovenska književnost? biće organizovan u petak 25. maja u 19:30 časova u Srpskom književnom društvu u Beogradu.

Za poslednjih sto godina, otkako se 1918. pojavila Jugoslovenska književnost Pavla Popovića, pitanja o metodu i predmetu proučavanja jugoslovenskih književnosti postavljala su se mnogo puta i na različite načine. Ali, fokus razgovora koji se održava u Francuskoj 7, u prostorijama SKD, neće biti toliko na istorijatu proučavanja jugoslovenskih književnosti, koliko na novom društveno-političkom i kulturno-književnom kontekstu unutar kojih se pojedine eks-jugoslovenske književnosti danas stvaraju i razvijaju.

Mogu li se (post)jugoslovenske književnosti posmatrati kao jedna interliterarna zajednica ili su to ipak posebni nacionalni entiteti? Da li metodi nove komparatistike, postkolonijalnih studija i studija kulture mogu da nam pomognu da iz novog ugla sagledamo odnos između (post)jugoslovenskih književnosti? Kakve su političke i društvene implikacije ideje (post)jugoslovenstva u književnosti?
Razgovor će se voditi i o novim pristupima razumevanju (post) jugoslovenske kulture, kao i o različitim ekonomskim, kulturnim i obrazovnim mehanizmima pomoću kojih se veze između ovih književnosti mogu i jačati i slabiti (izdavačka i obrazovna politika, saradnja između udruženja pisaca, politika prevođenja, regulacija tržišta knjiga).
Podelite sa prijateljima:
Share