Da li je Evropa neispričana priča?

logo-srpski-pen-centarMeđunarodna konferencija Evropa: (ne)ispričana priča počinje sutra u Novom Sadu u organizaciji Zavoda za kulturu Vojvodine, Srpskog PEN centra i Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Konferencija će trajati dva dana, 21. i 22. maja.

Učesnici Međunarodne konferencije Evropa: (ne)ispričana priča jesu poznati pisci, književni kritičari i esejisti iz Srednje i Istočne Evrope: Kajus Dobresku iz Bukurešta, Roland Orčik iz Segedina, Tanja Tuma i Marjan Strojan iz Ljubljane, Vida Ognjenović iz Beograda, Vladislava Gordić Petković, Mario Liguori, Zoran Paunović i Mihal Ramač iz Novog Sada, Oto Tolnai sa Palića i Srđan V. Tešin iz Kikinde.

Prvog dana, u četvrtak 21. maja, učesnici konferencije će se okupiti i izložiti svoja promišljanja teme u Zavodu za kulturu Vojvodine, Vojvode Putnika 2, od 11 do 14 sati. Konferencija će nastaviti rad narednog dana, u petak, 22. maja, u isto vreme i na istom mestu.

Ulaz je slobodan, a tokom oba dana vreme od 13 do 14 sati predviđeno je za diskusiju.

Međunarodna konferencija Evropa: (ne)ispričana priča održava se u naročitom času novije evropske istorije. Posle više od dve decenije evropskog entuzijazma, tokom kojih je slika Evrope i njene sadašnjosti i budućnosti bila ispunjena izvesnošću i uverenjem u političku stabilnost, društveni razvoj i ekonomsko blagostanje, poslednjih godina, a pogotovu poslednjih meseci slika Evrope je, kao malo kada u njenoj novijoj istoriji, obeležena iskustvom strepnje, sumnje i straha od nejasne budućnosti.

Evropa-txt
Foto: www.flickr.com/photos/septemtrionis

Iako je u duhu evropske književnosti i mišljenja i njihovih najboljih tradicija kreativna sumnja i stalno preispitivanje svih stvari, pa tako i same Evrope kao zbirnog imena mnogih ispričanih i neispričanih priča, dominantan tok modernog evropskog mišljenja, sve donedavno, bio je u znaku boljih očekivanja i konkretno proverljivih procesa koji su evropsko iskustvo činili privlačnim i za evropsku periferiju i za vanevropska društva. Možda je upravo trenutak velike evropske krize pravi izazov za razgovor na temu Evropa: (ne)ispričana priča.

Pozivajući učesnike konferencije da se pridružite u ovom razgovoru i da ispričaju svoje evropske priče, organizatori su posebno imali na umu sledeća pitanja: Da li je Evropa neispričana priča? Koje priče bi bilo važno ispričati upravo danas u Evropi? Da li je evropska priča u krizi? Šta je u današnjoj Evropi najviše pogođeno krizom: ekonomija, kultura, demokratija, solidarnost, poverenje, evropske integracije, politika, standard, umetnost, institucije, umeće pričanja priča, ideologije, poetike, ukus, teorija, javnost, sama kriza? Ili nešto sasvim drugo? Šta su okviri evropske priče? Da li savremeno evropsko društvo marginalizuje kulturu? Da li postoje osnovne evropske priče?

U središtu Međunarodne konferencije Evropa: (ne)ispričana priča jeste pitanje kakva Evropa nastaje pred našim očima, koje su njene ključne ideje i narativi, s kojim se izazovima ona suočava i na koji način će novi evropski kontekst uticati na savremenu književnost i kulturu evropskih naroda.

Tekstovi učesnika Međunarodne konferencije Evropa: (ne)ispričana priča biće objavljeni u posebnom zborniku radova.

Podelite sa prijateljima:
Share