CRVENOKOSA: prevod najnovijeg romana Orhana Pamuka

nova knjiga-Crvenokosa-pamukIzdavačka kuća Nova knjiga je ekskluzivno poslije turskog izdanja prva u svijetu objavilia najnovi roman Orhana Pamuka i to u dva izdanja.

Prethodni tiraž ovog najnovijeg Pamukovog romana o magiji pripovjedanja rasprodat je u rekordnom roku za dvadeset dana. Zbog velikog interesovanja čitalačke publike, ovaj roman turskog nobelovca u kojem se jedna ljubavna priča prepliće sa legendama i pripovjestima prošlosti može se naći u drugom, ponovljenom izdanju Nove knjige.

Pripovijedajući o snažnoj ljubavi koju je tridesetak godina ranije doživio jedan gimnazijalac u malom mjestu nadomak Istanbula, Orhan Pamuk nas u romanu Crvenokosa upoznaje sa jednim velikim ljudskim zločinom.

Dok sredinom osamdesetih godina majstor Mahmut i njegov šegrt „mladi gospodin“ Džem, kopaju bunare i traže vodu na nepristupačnom terenu, jedna tajanstvena glumica svake večeri iznova kazuje stare bajke i priče u žutom šatoru koji se nalazi odmah izvan kasabe.

Sa jedne strane, roman govori o istinskom upoznavanju mladog junaka sa ljubavlju, ljubomorom, osjećajem odgovornosti i slobode, a sa druge, raspravlja o temama kao što su odnosi između oca i sina „autoritarizam“ i razvoj individualnosti u različitim civilizacijama.

Da li prvo ljubavno iskustvo određuje čitav jedan život? Ili je samo snaga istorije i legendi ono što ispisuje našu sudbinu?

Pored romana Crvenokosa, u izdanju Nove knjige su izašli i Orhanovi romani: Muzej nevinosti, Zovem se Crveno i Čudne misli u mojoj glavi.

Podelite sa prijateljima:
Share