Crkve iz XIII i XV veka pretvorene u moderne knjižare

Foto: © Joop van Putten. archdaily.com
Foto: © Joop van Putten / archdaily.com

Jedna dominikanska crkva iz XV veka u holandskom gradu Zvoleu potpuno je restaurirana i pretvorena u nedavno otvorenu modernu knjižaru-biblioteku “Waanders In de Broeren”, prenosi B92.

Neobični projekat, na osnovu kojeg je na 700 kvadratnih metara nikla ogromna, moderna knjižara, realizovao je arhitektonski biro “BK Arhitekten” iz Utrehta.

Uprkos promeni namene, tim arhitekata uspeo je da sačuva originalni izgled bogomolje. Vitraži, monumentalne orgulje, freske i arhitektonske karakteristike crkve, stare 547 godina, dobili su samo drugu, desakralizovanu mladost.

Arhitekte su koristili svega tri boje kako ne bi ugrozili originalnu paletu.

Trospratna knjižara omogućava posetiocima da razgledaju ogromnu kolekciju knjiga iz svih oblasti i pronađu nešto za sebe. Iako deluje glomazno, cela struktura može lako da se rasklopi ukoliko jednog dana crkva poželi da ponovo dočekuje vernike.

Više fotografija pogledajte >> ovde.

Ovo nije prva ovakva inicijativa. Širom sveta, sve veći broj zapuštenih hramova inspiriše arhitekte i najoriginalnije projekte.

Foto: Bert Kaufmann. urbanghostsmedia.com
Foto: Bert Kaufmann. urbanghostsmedia.com

U Holandiji u gradu Mastrihtu, 2007. godine jedna druga dominikanska crkva iz 1294. restaurirana je i pretvorena u potpuno funkcionalnu knjižaru u sklopu koje se nalazi i kafe za posetioce. Po mišljenju nekih svetskih medija ova knjižara bi mogla da bude proglašena jednom od najlepših knjižara sveta. Kako izgleda njena unutrašnjost možete pogledati >> ovde.

 

Izvor: B92 /Sinhro.rs

Podelite sa prijateljima:
Share