Čitanjem knjiga do smanjenja zatvorske kazne

zatvor
Foto: flickr.com/emiliano-iko

Zatvorenici u Italiji moći će da utiču na smanjenje svoje kazne – čitanjem knjiga.

Regionalni savet Kalabrije, pokrajine u južnoj Italiji, odobrio je predlog zakona kojim će osuđenici direktno uticati na smanjenje svoje zatvorske kazne tako što će im se za svaku pročitanu knjigu kazna smanjiti za tri dana. Maksimalan broj dana koliko u jednoj godini zatvorenici čitajući mogu da skupe je 48, što znači da su pročitali 16 knjiga, prenose mediji.

Knjige moraju da imaju preko 400 strana i biće pažljivo odabrane, a da ne bi došlo do zloupotreba sistema, napredak zatvorenika će pratiti zatvorski službenici.

Predstavnik za kulturu u regionalnom savetu (Mario Caligiuri) rekao je da se čitanjem želi uticati na svest zatvorenika, vodeći ih tako na put iskupljenja. On se nada da će se na ovaj način osloboditi prostor u zatvorima južne Italije.

Prema godišnjem izveštaju Saveta Evrope, Italija je jedna od zemalja koje se nalaze na vrhu liste po prenatrpanosti zatvora.

Politika kojom će italijanske vlasti pokušati da oslobode mesta u zatvorima, inspirisana je sličnim sistemom koji je bio pokrenut u Brazilu pod nazivom “Spasenje kroz čitanje”.

Podelite sa prijateljima:
Share