Čitanje noću – uživajte u knjizi kada vas niko ne ometa

Mali rituali daju svakodnevici posebnu draž, a često nas drže u stanju iščekivanja i radosti. Knjiga može biti deo mnogih rituala kojima se posebno radujemo, a takav je i čitanje noću, obično pred spavanje kada utihnu sve dnevne obaveze i ostanemo sami sa sobom.

Čitanje noću

Zašto je čitanje noću tako posebno, pa je mnogima jedna od omiljenih navika. Kakvu nam satisfakciju pruža listanje stranica pred spavanje, i šta vam je sve potrebno da biste i vi uživali na ovaj način? Otkrije u tekstu koji sledi. 

Povoljni uslovi – potrebna je koncentracija i mir

Kada sve dnevne obaveze utihnu, a na nebeskoj pozornici nastupe mesec i zvezde, mirni trenuci postaju idealni za čitanje omiljene literature. Pre nego što legnemo obično imamo malo slobodnog vremena koje nekada koristimo za listanje kanala na televiziji, umesto toga listanje stranica određenog romana sigurno će biti lekovitije za naš um. 

Usmerite svoju koncentraciju na odabrano štivo i otplovite u imaginarni svet koji ste kreirali zajedno sa piscem knjige koju čitate. Ovakva vrsta maštanja tokom noći je idealna da stvorite povoljne uslove za spavanje, i da spokojno utonete u san. 

Maštanje nije beg od realnosti, već usmeravanje misli na pozitivne stvari i kreiranje novih ideja i puteva da stignete do ciljeva koji vam nisu delovali moguće. Pred spavanje svakako razmišljamo i različite stvari nam prolaze kroz glavu, zašto to onda ne bi bile lepe stvari?

Ne naprežite oči dok čitate – bitno je i dobro osvetljenje

Čitanje noću ima veliki broj prednosti, međutim, sve one ne mogu doći do izražaja ukoliko se zanemari značaj dobro osvetljenog kutka za čitanje, koji je obično krevet odnosno udobna fotelja. 

Da bi prostor bio adekvatno osvetljen tokom noći potrebno je da nabavite kvalitetnu lampu, po mogućstvu LED lampu kako bi svetlost bila što prirodnija. Vaš izbor može biti i profesionalna zidna rasveta, koja sobom nosi niz prednosti i koja će vam obezbediti čitanje bez naprezanja očiju.

Zašto je važno da osvetljenje bude dobro? Ako izvor svetlosti nije dovoljno jak, konstantno ćete naprezati oči, zbog čega možete dobiti glavobolju, ili vrlo brzo izgubiti želju za čitanjem, a leći ćete još umorniji nego što ste bili. Dobro osvetljenje vas čini budnijim i daje vam slobodu da uživate u svom omiljenom romanu bez napora.

Čitanje noću

Pre odlaska u krevet – umesto gledanja u telefon pročitajte neku knjigu

Činjenica da provodimo previše vremena gledajući u ekran našeg telefona i nije neko iznenađenje, a o štetnom uticaju koji ova navika ima po nas već se mnogo govorilo. Ipak, treba naglasiti da je korišćenje telefona neposredno pred spavanje veoma nepovoljno za naš nervni sistem. 

Pre svega, to kreira osećaj lažne budnosti zbog čega zaboravljamo na umor i često ostajemo mnogo duže sa telefonom u rukama nego što smo to želeli. Rezultat je uskraćen san, zbog čega se obično budimo razdražljivi. 

Takođe, velika količina nefiltriranih informacija kojoj smo izloženi dok “skrolujemo” društvene mreže, može u nama stvoriti nemir što će ponovo rezultirati nespavanjem.

S druge strane, knjigu ćemo čitati onoliko koliko možemo, te će nas ona prirodno uspavati onda kada osetimo da više nismo u stanju da ispratimo radnju. Čitanje je najlepši način da se utone u san, posebno ako je štivo u našim rukama pogodno za imaginaciju i zanimljive snove.

Kakve knjige birati za čitanje noću?

Mnogi ljudi imaju vremena da čitaju samo tokom noći, pa samim tim biraju upravo ono što bi čitali u bilo koje doba dana. Međutim, ukoliko posebno birate knjige koje čitate pre odlaska na spavanje, dobro bi bilo da to bude literatura koja neće biti ni previše suvoparna ali ni previše uzbudljiva. 

Šta to znači?

Ukoliko je knjiga bogata opisima koji se prostiru na velikom broju pasusa, noćni umor vas može savladati pa ćete uz ovakvu knjigu brzo izgubiti nit, odnosno imaćete poteškoća da ispratite dešavanja. S druge strane, knjiga sa previše događaja koji se smenjuju od stranice do stranice, može biti jednako konfuzna i proizvesti sličan efekat. 

Zato birajte knjigu po sopstvenom nahođenju, onu nakon čijeg čitanja ćete se osećati rasterećeno. Veče može biti rezervisano za različite putopise koji će vas odvesti u nesvakidašnje maštarije, zatim neko od dela savremene psihologije, koja će vas nečemu i naučiti, ili roman koji več dugo želite da pročitate.

Ako čitanje noću već nije deo vaše rutine, pokušajte da ga uvrstite i da se prepustite čarima uspavljivanja uz knjigu, ili pak neprospavane noći na ivici kreveta čitajući uzbudljiv roman kome morate videti kraj.

Autorka: Jelena Bulatović

Podelite sa prijateljima:
Share