ČitamČitaš – trampa knjiga, radionice i razgovori

čitam-š

Četvrti festival knjige ČitamЧиташ održaće se na Kosančićevom vencu, u subotu, 18. juna, sa početak u 13 časova.

Festival će otvoriti pisac Dejan Tiago Stanković, a neposredno nakon toga nastupiće samoorganizovani hor i orkestar Horkestar sa svojim izvođenjem poezije Duška Radovića, Vaska Pope, Ivana Glišića.

Posetioce takođe očekuje muzički program, radionice, paneli i aktivnosti koje u fokusu imaju knjigu, a koji će trajati do devet uveče. Za najmlađe je organizovana dečja radionica Osmatračnice “Junaci i zlikovci”, u kojoj će se kroz igru i crtanje upoznavati sa likovima u stripovima, pričama i bajkama, prenose mediji.

Čitam-čitaš je festival posvećen knjizi i ima za cilj čuvanje, rehabilitaciju i popularizaciju knjige kao medija. Održava se na lokalitetu stradale biblioteke na Kosančićevom vencu, čime je simbolično obnavlja i revitalizuje. Osnovna aktivnost ovog festivala je razmena polovnih, pročitanih knjiga. Posetioci jednom godišnje imaju priliku da zamene pročitanu knjigu za neku drugu, kao i da učestvuju u različitim aktivnostima i radionicama koje su povezane sa knjigom, književnošću i edukacijom.

U okviru radionice „Čitaš mi, čitam ti”, koja počinje u 18:30 javne ličnosti iz oblasti kulture i medija posetiocima će čitati odlomke svojih omiljenih knjiga i diskutovati o njima.

Mesto stare Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu ove subote biće ponovo pretvoreno u mesto na kome se slavi čitanje, razgovara o knjizi, razmenjuju preporuke, ali i pročitana dela. Cilj festivala je širenje kulture čitanja među svim generacijama i revitalizacija prostora nekadašnje Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu kroz popularizaciju knjige kao medija.

ČitamČitaš – PROGRAM

Trampa knjiga 13 – 21 časova

13.00 Festival otvara Dejan Tiago Stanković
13.15 Horkestar
14.30 Tribina „Kako postati pisac?”
Učesnici: Zoran Živković, redovni profesor na Filološkom fakultetu; Sonja Ocić, sekretar redakcije izdavačke kuće Clio; Ognjen Karadžić, pesnik i član Udruženja književnika Srbije; Bojan Marjanović, pisac, novinar magazina Liceulice i urednik književnog programa Gradske knjižnice; Aleksandar Petrović, pisac
16.00 Dečja radionica: Junaci i zlikovci
16.00 Kaligrafija: pisanje citata, kaligraf Milan Drobnjak
18.30 Poznati čitaju (Jelena Gavrilovic, Danilo Dabić (Zvoganj), Draža Petrović, Luna Lu.)
19.30 Proglašenje pobednika foto-konkursa
20.00 Kim Tamara
21.00 Zatvaranje

Festival se realizuje u okviru udruženja Evropa Nostra Srbija uz podršku Narodne biblioteke Srbije.

Ulaz na festival je besplatan.

Podelite sa prijateljima:
Share