Čitalački klub: radnicima 100 evra za pročitanu knjigu

Direktor i suvlasnik fabrike građevinskog materijala Vanončini, iz okoline Bergama, Danilo Dada odlučio je da nagradi svoje radnike koji čitaju knjige, piše list Corriere della Sera. On je osnovao čitalački klub radnika – zidara, a one koji pročitaju knjigu i predstave je članovima kluba nagrađuje sa bonom od stotinu evra. Nagrada se udvostručuje sa sledećom pročitanom knjigom.

Čitalački klub

Danilo Dada tvrdi da je na ideju došao, jer je i sam pasionirani čitalac od malena. On kaže da je na ovaj način hteo da doprinese razvoju kulture, kao i profesionalnom napretku svojih zaposlenih.

“Čitalački klub radnika funkcioniše, i sam sam iznenađen koliko ljudi je zainteresovano. Bon od 100 evra je simboličan podsticaj, delom da se pokriju troškovi kupovine prve, a zatim i druge knjigu”, kaže direktor Dada.

On je dodao da je veliko interesovanje zaposlenih prevazišlo njegova očekivanja, i dodaje da su prezentacije deo vežbanja javnog nastupa, kako bi zaposleni povećali samopouzdanje i samopoštovanje.

“Početkom godine podelio sam listu od 60 naslova koje je moguće odabrati. To su uglavnom knjige iz našeg sektora, o timskom radu ili ličnom razvoju. Ali svako može da predloži i predstavi knjigu po svojoj volji”, kaže Danilo Dada.

Radnici gradske čistoće napravili biblioteku od bačenih knjiga

Vest se viralno proširila svim društvenim mrežama, a o čitalačkom klubu zidara pišu i drugi italijanski mediji, koji primer upoređuju sa nekadašnjim vlasnikom čuvene fabrike za proizvodnju pisaćih mašina Oliveti, Adrianom.

On je, podseća list Corriere della sera sanjao o fabrici koja će biti prema meri čovjeka, koja će se baviti ne samo proizvodnjom već i opštim blagostanjem i kulturom zajednice, prenose mediji.

Podelite sa prijateljima:
Share