Cenzura i autocenzura u srpskoj književnosti

Foto_Cenzura
Foto: mircea-jokeru.blogspot.com

Srpsko književno društvo organizuje serijal razgovora na temu “Cenzura i autocenzura u srpskoj književnosti”, počev od 22. maja, najavljuje portal SEEcult.

Ima li cenzure danas, koji su njeni oblici, ko je, kako i zašto sprovodi? Ima li autocenzure? Da li je ona najpogubnija? Šta je sa političkom korektnošću? Postoji li cenzura tržišno prihvatljivog i neprihvatljivog? Postoji li ideološko-partijska, interesna, poetička, akademsko-institutska cenzura? Da li je i ekonomski pritisak oblik cenzure, podloga autocenzure? Da li se i kako cenzura sprovodi u književnom životu? Imamo li raspršene cenzorske grupe umesto nekada jedinstvenog centra? Postoji li paradoskalni cenzorski pluralizam? Ili neki centar i dalje deluje? Da li i kakvu cenzorsku ulogu imaju izdavači, kritičari, žiriji, mediji, biblioteke, državni organi? Sami autori?

To su samo neka od pitanja na koja će pokušati da odgovore učesnici razgovora koji će biti održani u prostorijama SKD-a u Francuskoj 7 u 20 sati.

Prvi razgovor najavljen je za 22. maj, a učesnici su Vasa Pavković, Milo Lompar, Vladimir Kecmanović, Pavle Ćosić i Vule Žurić.

Učesnici drugog razgovora, 30. maja biće Divna Vuksanović, Velimir Ćurguz Kazimir, Vladislava Vojnović, Novica Milić i Nenad Milošević, a 5. juna govoriće Gojko Tešić, Milisav Savić, Ljiljana Đurđić i Jasmina Vrbavac.

Moderator razgovora je Dejan Simonović.

Izvor: SEEcult.org

Podelite sa prijateljima:
Share