Časopis za književnost, umetnost i kulturu Buktinja br. 80/2022

Pred nama je novi jesenji broj, časopisa za književnost, umetnost i kulturu Buktinja, br.80/2022 koji uređuje i izdaje Krajinski književni klub iz Negotina. Na dve stotine i osamdeset stranica, nastavlja svoju književnu misiju i produkciju donoseći izbor iz srpske i regionalne književnosti.

Vlasta Mladenović

Redakcija u istom sastavu: Radojka Plavšić, Marko Kostić, Vlasta Mladenović, Ivan Tomić, Miloš Petković, Miloš Zlatković, Vedran Mladenović, zajedno sa urednikom Sašom Skaluševićem, predstavljaju časopis na čijim naslovnim stranama se nalazi delo, tačnije dve slike, istaknutog, umetnika koji je stvarao i bivao vezan svojim delom za Negotinsku Krajinu, slikara Radislava Raše Trkulje (1938-2016), „Jede ribu“ i „Čuvar polja“, dok se unutar časopisa nalaze fotografije grafita naselja Borska kolonija poznatija kao Borska ili Bronx u Negotinu.

U rubrici pod nazivom Raskovnik, koja je predviđena za savremenu srpsku i književnost nama razumljivih jezika, nalaze se sledeći autori: Stevan Bradić, Saša Branković, Ljiljana Pavlović Ćirić, Sunčica Radulović Torbica, Dubravka Matović, Zorica Krističević, Mila Drakulić, Vojo Šindolić, Goran Živković, Nina Živančević i Mirjana Luković.

Zublja je rubrika savremene proze i nju ispisuju : Žarko Radaković, Ana Nikvul, Vladislav Rupić, Đurđina Pejin Sadžakov, Sanda Ristić Stojanović, Jelena Cvetković, Lazar Veljković, Branka Selaković, Predrag Marković, Marijana Čanak, Željka Gavrilović, Ivan Novčić, Selvedin Avdić, Radmila Vojinović i Miloš K. Ilić.

Prevodi se nalaze u poglavlju Sveti dim, i tu možemo čitati izbor iz poezije Borisa Gamaleje, klasika sa Reiniona u prevodu sa francuskog Borisa Lazića, izbor iz poezije bugarskog savremenika, Petra Čuhova u prevodu vrednog Srđana Sekulića, tu je i izbor iz američke poezije u prevodu Voje Šindolića i odlomak prevoda dada-romana Fransisa Pikabija, naslova Isus Hrist čudak u prevodu, neumoljivog Dušana Stojkovića.

Svoje eseje, kritike o drugim knjigama u odeljku pod nazivom Sublimacija, pišu : Pavle Zeljić, Ognjen Petrović, Miomir Milinković, tu je i jedan esej o ukrajinskoj poeziji iz 2013. godine, profesora Miodraga Sibinovića, kao i esej Milice S. Milošević o Gundulićevim ženama-ratnicama.

U poglavlju Crni vrh, nalazi se vrlo zanimljiv esej profesora Marka S. Vasića o Teofanijama u delima Silmarilion i Gospodar prstenova , Džona Ronalda Ruela Tolkina.

I ovaj dvobroj se objavljuje zahvaljujući finansijskoj podršci Opštine Negotin, a novi broj Buktinje dostupan je za čitanje i OVDE.

Podelite sa prijateljima:
Share