CAR I GALILEJAC – drama H. Ibsena prvi put na srpskom

Car i Galilejac
Henrik Ibsen

U okviru festivala Antika fest u Zaječaru, 29. avgusta od 18 časova održaće se promocija drame Henrika Ibsena Car i Galilejac.

Istorijsku dramu Henrika Ibsena Car i Galilejac objavila je ove godine Akademska knjiga. Knjigu je sa norveškog preveo Radoš Kosović.

Na promociji u Zaječaru učestvovaće: Spasoje Ž. Milovanović, dramaturg; Nebojša Bradić, reditelj i Bora Babić, urednica Akademske knjige. Odlomke iz drame govoriće glumci: Ivan Zarić, Vlado Кerošević i Tihomir Stanić.

Festival se održava u antičkom lokalitetu Feliks Romulijana. Ove godine, po prvi put, Festival će trajati tri dana (28–30. avgusta), a na Antika festu 2019. učestvovaće više od 60 umetnika i stručnjaka iz oblasti pozorišta i arheologije.

Pročitajte: SRPSKE SLIVENICE – nova knjiga Ranka Bugarskog

O drami Car i Galilejac reditelj Nebojša Bradić je rekao:

Drama Car i Galilejac postavljena je u vreme tranzicije grčke u hrišćansku kulturu, bavi se nasiljem koje prati smrt jedne i rađanje druge. Ibsen je sa ovom dramom postao moderan pisac. On nije napisao klasičnu tragediju u kojoj ličnosti govore „jezikom bogova”. Naprotiv, predstavio je obične ljude sa željom da postigne iluziju realnosti.

Car i Galilejac postavlja pitanje da li čovek ima moć da oblikuje istoriju. Glavna ličnost drame je imperator Julijan Apostata. Kroz njegovu sudbinu, Ibsen ispituje odnose nužnosti i slobode, nasilja i lepote, istorije kao mogućeg reda ili stalnog haosa. Najjači pobeđuju, a takve pobednike „volja sveta” preobraća u svoje igračke. Pritom, individualne želje i napori nemaju gotovo nikakav uticaj. U Ibsenovoj drami Julijan uzvikuje: Jesam li ja ponosni gospodar svoje sudbine ili igračka sila istorije?

Podelite sa prijateljima:
Share