“Bunker” – antologija savremene srpske priče

Logo_Arhipelag

Izdavačka kuća Arhipelag je u okviru svoje prestižne edicije Tema objavila još jednu tematsku antologiju savremene srpske priče, ovoga puta pod nazivom “Bunker”, u izboru Srđana V. Tešina. Određena u podnaslovu kao „priče za odbranu i poslednje dane književnosti“, antologija “Bunker” predstavlja tematski, izražajni, poetički, generacijski i saznajni raspon srpske pripovetke pisane u poslednjih petnaestak godina.

Priče trideset i tri savremena srpska pisca iz antologije “Bunker” na jednom mestu, u koricama jedne uzbudljive i uskomešane knjige, drži njihova subverzivnost, navedeno je u saopštenju Arhipelaga.

Pod literarnom subverzivnošću podrazumeva se preispitivanje, pa čak i podrivanje književnih konvencija, važećih književnih vrednosti i postojećeg stanja (i to ne samo u književnosti već i šire – u društvu), ali iznutra: iz samog središta uzburkanog teksta. O manifestacijama ovog postupka, prirečivač antologije, Srđan V. Tešin, kaže:

„Ta subverzivnost je objedinjujuća forma za sve stvaralačke postupke, poetičke izbore, razumevanja sveta i različite temperamente koje ovaj izbor nudi čitaocima. Kod jednih pisaca subverzivnost se prikazuje latentno, a kod drugih eksplicitno i to najpre u poetičkim postupcima, političkoj nekorektnosti, ironiji ili, recimo, u jeziku i stilu koji ruše ustaljen model okoštalih književnih praksi i društvenih konvencija“.

Naslovnica_Bunker

U antologiji “Bunker” nalaze se priče Jovice Aćina, Borivoja Adaševića, Davida Alba-harija, Lasla Blaškovića, Zorana Ćirića, Filipa Davida, Mirka Demića, Đure Đukanova, Ljiljane Đurđić, Aleksandra Gatalice, Saše Ilića, Ljiljane Jokić Kaspar, Nenada Jovanovića, Marije Knežević, Jelene Lengold, Igora Marojevića, Vladana Matijevića, Andrije Matića, Mirjane Novaković, Milana Oklopdžića, Mihajla Pantića, Vase Pavkovića, Đorđa Pisareva, Milete Prodanovića, Nemanje Rotara, Radivoja Šajtinca, Uglješe Šajtinca, Mihajla Spasojevića, Slobodana Tišme, Dragana Velikića, Miće Vujičića, Snežane Žabić i Vuleta Žurića.

Priče iz ove knjige prvobitno su objavljivane u časopisu Severni bunker od 1999. do kraja 2012. godine. Časopis Severni bunker pokrenut je 1999. godine i već tada opisan kao Časopis za odbranu i poslednje dane književnosti i kulture. Izlazio je kao specijalno izdanje “Kikindskih”, pod okriljem Doma omladine (tadašnjeg izdavača nedeljnika). U (tadašnjem) istorijskom i društvenom kontekstu, “Severni bunker” dobija epitet kultunog fenomena. Časopis je imao veliki uticaj na formiranje mlađe srpske književnosti, a više o njegovom istorijatu naći ćete ovde.

Izdavačka kuća Arhipelag je do sada u okviru edicije Tema, kojoj pripada i antologija “Bunker”, objavila tematske antologije “Poslastičarske priče” (u izboru Davida Albaharija i Vladana Žuvojnova), “Svet oko nas. Evropski gradovi u savremenoj srpskoj pripoveci” (u izboru Gojka Božovića) i “Starost” (u izboru Davida Albaharija i Srđana V. Tešina).

Podelite sa prijateljima:
Share

2 Comments on ““Bunker” – antologija savremene srpske priče”

Comments are closed.