BUKTINJA br. 68-69 – novi broj časopisa za književnost

Novi broj časopisa za književnost, umetnost i kulturu Buktinja upravo je objavljen kao dvobroj 68-69/2021 na gotovo 270 strana i donosi izbor iz srpske i regionalne književne produkcije.

Buktinja

Redakcija u sastavu Radojka Plavšić, Marko Kostić, Vlasta Mladenović, Ivan Tomić, Miloš Petković i Vedran Mladenović, zajedno sa glavnim urednikom Sašom Skaluševićem, za ovaj dvobroj odlučila je da pored već stalnog saradnika, Predraga Trokicića čije su fotografije Krajina Vina, Negotin, na koricama, unutar časopisa uz tekstove, objavi fotografije Kristine Slunjske iz Varaždina, s obzirom da časopis neguje umetničke tekovine SFR Jugoslavije.

Autori koji su se našli u ovom dvobroju, počevši od poezije, preko proze do esejistike su:  Jadranka Milenković, Ivan Novčić, Anđela Milinković, Dragan Marković, Željka Aleksić, Nataša Kerkez, Branislav Dimitrijević, Kristina Slunjski, Anđelko Zablaćanski. U ovom dvobroju objavljen je i osvrt na delo nedavno preminulog pesnika Milutina Petrovića.   

Prozu predstavljaju: Gavra Vlaškalin, Zoran Žmirić, Andrej Nikolaidis, Mileta  Prodanović, Tamara Kovačević, Miodrag Majić, Maja Belegišanin, Muharem Bazdulj, Miljan Milanović, Mihal Ramač, Predrag Ličina i Stefan Bošković.

Gotovo u svakom broju Buktinja donosi neko književno iznenađenje, a novitet u novom broju jeste rubrika IN IGNI, koja je posvećena savremenom srpskom romanu. Ovoga puta je predstavljen Savo Stijepović sa svojim izvanrednim  romanom Prekrasne ruševine u izdanju Derete, Beograd, koji je bio u užem krugu za NIN-ovu nagradu. Roman Sava Stjepovića u Buktinji prate dva teksta čiji su autori Nemanje Veljovića Subrose i profesora Slobodana Nikolića.

Saradnja časopisa Buktinja sa Slovenačkom kulturnom zajednicom “Mura” se i u ovom dvobroju nastavlja, tako da je objavljen i temat o veoma značajnom i jugoslovenskom i slovenačkom književniku Vitomilu Zupanu, koji osim prevoda, upotpunjuje i jedan veoma lep esej Miljenka Jergovića.

Esejistika,  je posvećana filosofu, misliocu, kritičaru, jednom od najznačajnijih  intelektualaca XX veka na polju, filosofije, istorije, kulture, socijologije, obrazovanja,  Mišelu Fukou, koji čine dva obimnija teksta filosofa Sande Ristić Stojanović i Dušana Stankovića. Također tu su eseji  Ljiljane Gajović, veoma značajan esej Dušana Stojkovića o Signalizmu,  kao i eseji Ljiljane Lukić i Ranka Pavlovića. 

Crni Vrh je rubrika koja se bavi  savremenom kulturom u otklonu, donosi dva teksta: prvi Radmila Kračunovića Power in darkness, priča o neobičnom i prilično buntovničkom bendu-grupi  Tom Robinson Band i tekst Marka Paovice o izabranim delima Zorana Bognara.

Časopis Buktinja dostupan je na linku: https://issuu.com/krajinskiknjizevniklubnegotin.

S obzirom na situaciju, ne zna se kada će biti organizovane promocije časopisa Buktinja, a svi zainteresovani za ovaj ili prethodne brojeve mogu se obratiti uredniku Saši Skaluševiću putem mejla krajinskiknjizevnik@gmail.com.

Podelite sa prijateljima:
Share