Bukerova nagrada – Ruždi i Atvud ponovo među nominovanima

Bukerova nagrada

Bukerova nagrada spada u kulturne događaje koji privlače pažnju svetske javnosti. Ove nedelje objavljena je lista nominovanih pisaca za ovo prestižno priznanje. Na listi se našlo 13 pisaca sa svojim romanima koji su objavljeni između 1. oktobra 2018. i 30. septembra 2019.

Među nominovanim za ovu prestižnu nagradu našli su se bivši dobitnici Bukerove nagrade Salman Ruždi i Margaret Atvud. Ruždi je nagradu osvojio 1981. za knjigu „Deca ponoći“ (Midnight’s Children) a ove godine je nominovan zbog romana „Quichotte“. Atvud je 2000. godine pobedila s knjigom „Slepi ubica“ (Blind Assassin), a ovogodišnju nominaciju je stekla zahvaljujući knjizi „Testaments“, nastavkom „Sluškinjine priče“ (Handmaid’s Tale).

Bukerova nagrada je prvi put dodeljena 1969. Nagrada se dodeljuje piscima, bez obzira na nacionalnost, koji pišu na engleskom jeziku i objavili su knjigu u Ujedinjenom Kraljevstvu ili Irskoj.

Petočlani žiri je izabrao od 151 romana 13, koji su ušli u izbor. 3. septembra, na konferenciji za novinare biće objavljena imena šest finalista, koji će biti nagrađeni sa po 2.500 funti i posebnim izdanjem njihove knjige.

14. oktobra na ceremoniji, koju će prenositi BBC, biće proglašen dobitnik nagrade čija je vrednost 50.ooo funti. Osim materijalne nadoknade dobitnika Bukerove nagrade očekuje i međunarodna prepoznatljivost.

Podelite sa prijateljima:
Share