BUKEROVA NAGRADA 2019. dodeljena M. Atvud i B. Evaristo

BUKEROVA NAGRADA 2019.

Bukerova nagrada 2019. podeljena je ove godine između britanske autorke Bernardine Evaristo i proslavljene kanadska književnice Margaret Atvud.

Evaristo je nagrađena za svoj roman “Girl, Woman, Other” i tako je postala prva crnkinja dobitnica Bukera. Margaret Atvud je nagrađena za nedavno objavljeni roman “The Testaments”.

U romanu “Girl, Woman, Other” Bernardin Evaristo pripoveda o dvanaest ženskih likova čiji se životi prepliću, i donosi svojevrsni kolektivni portret savremenih britanskih žena iz pretežito afričke dijaspore. Margaret Atvud u romanu “The Testaments” donosi nastavak Sluškinjine priče, a radnja se događa 15 godina poslije kraja prethodnog romana.

Evaristo (60) kazala je da je “apsolutno oduševljena što deli nagradu s Margaret Atvud”, prenose mediji. Bukerova nagrada 2019. dobitnicama donosi i ček od 50.000 funti koji će podeliti.

U uži izbor nominovanih za Bukerovu nagradu 2019. za najbolji roman godine uvršteno je šest autora čiji su radovi objavljeni u Velikoj Britaniji na engleskom jeziku.

Uz Margaret Atvud i Bernardin Evaristo, bili su to Salman Rušdi, Čigozi Obioma, Luci Elman i Elif Šafak.

Nagrada Buker, prestižno je književno priznanje koje se svake godine dodeljuje za najbolji roman objavljen na engleskom jeziku.

Bukerova nagrada (zvanično Nagrada Men Buker, ranije Nagrada Buker-Makonel) osnovana je 1969. i prvobitno je bila otvorena samo za pisce iz Britanije, Irske i Komonvelta, a od 2014. proširena je na sve autore koji pišu na engleskom jeziku.

Od 2005. uspostavljena je i Međunarodna Bukerova nagrada za sve pisce sveta. Ova nagrada je prošle godine dodeljena Olgi Tokarčuk, koja je ove godine proglašena za dobitnicu Nobelove nagrade za književnost za 2018.

Podelite sa prijateljima:
Share