BUKEROVA NAGRADA 2019. dodeljena M. Atvud i B. Evaristo

BUKEROVA NAGRADA 2019.

Bukerova nagrada 2019. podeljena je ove godine između britanske autorke Bernardine Evaristo i proslavljene kanadska književnice Margaret Atvud.

Evaristo je nagrađena za svoj roman “Girl, Woman, Other” i tako je postala prva crnkinja dobitnica Bukera. Margaret Atvud je nagrađena za nedavno objavljeni roman “The Testaments”.

U romanu “Girl, Woman, Other” Bernardin Evaristo pripoveda o dvanaest ženskih likova čiji se životi prepliću, i donosi svojevrsni kolektivni portret savremenih britanskih žena iz pretežito afričke dijaspore. Margaret Atvud u romanu “The Testaments” donosi nastavak Sluškinjine priče, a radnja se događa 15 godina poslije kraja prethodnog romana.

Evaristo (60) kazala je da je “apsolutno oduševljena što deli nagradu s Margaret Atvud”, prenose mediji. Bukerova nagrada 2019. dobitnicama donosi i ček od 50.000 funti koji će podeliti.

U uži izbor nominovanih za Bukerovu nagradu 2019. za najbolji roman godine uvršteno je šest autora čiji su radovi objavljeni u Velikoj Britaniji na engleskom jeziku.

Uz Margaret Atvud i Bernardin Evaristo, bili su to Salman Rušdi, Čigozi Obioma, Luci Elman i Elif Šafak.

Nagrada Buker, prestižno je književno priznanje koje se svake godine dodeljuje za najbolji roman objavljen na engleskom jeziku.

Bukerova nagrada (zvanično Nagrada Men Buker, ranije Nagrada Buker-Makonel) osnovana je 1969. i prvobitno je bila otvorena samo za pisce iz Britanije, Irske i Komonvelta, a od 2014. proširena je na sve autore koji pišu na engleskom jeziku.

Od 2005. uspostavljena je i Međunarodna Bukerova nagrada za sve pisce sveta. Ova nagrada je prošle godine dodeljena Olgi Tokarčuk, koja je ove godine proglašena za dobitnicu Nobelove nagrade za književnost za 2018.

Share