Brodovi – nova knjiga Ivana Sokača

Brodovi je naziv nove knjige Ivana Sokača koju je 2018. godine objavila Beogradska nadbiskupija.

– Knjiga „Brodovi“ je višejezička zbirka pesama i pripovedaka. Pesme Ivana Sokača drže temperaturu životodajne radosti i kada se prevedu na ruski, engleski i nemački jezik. Knjigom „Brodovi“ Ivan Sokač se utvrđuje kao pesnik majstor, pesnik širokih vidika, kao autor odgovoran prema pesničkom tekstu – rekao je književnik Ivan Lalović.

Na početku knjige književni kritičar i teoretičar Vitomir Teofilović napisao je da Ivan Sokač u pripovedanjima doseže veliku tematsku i stilsku širinu, čitav spektar narativa i značenja. On kaže da se pisac kloni hermetičke originalnosti i namerno ostavlja otvorene prozore ka izvorištima svog nadahnuća.

Živorad Nedeljković, književnik i književni urednik, navodi da je u Sokačevom poetskom stvaralaštvu svrsishodna upotreba rima, na mestima gde je nužno odmicanje od pokretačke osnove, ili pak kad treba naročito svetlo usmeriti na nju i višeznačne rukavce, dodavši da one doprinose prohodnosti, ali i igrivosti stiha.

U nastavku možete pogledati video u kome glumci Beogradskog dramskog i Srpskog narodnog pozorišta, Milica Zarić i Ivan Zarić, čitaju odabrane stihove iz zbirke pesama i kratkih priča „Brodovi“.

NOĆ
San svladala noć.
Molitva niz ruku odluta nekamo.
Na prozorima okovi od kapi, dremaju.
Samo mi još oči budne.
Snevaju…
I sene zamiru.
Tame svaki odsjaj prahom ugruvaju.
A oluje treptaj ne dopire.
Jer oči mi još budne.
Čuvaju…
Dahovi šum stvore.
A crnilo ih guta, upija.
Ućutkuju se, sve tiši u znoju…
Samo mi još oči sanjive.
U stroju…
Ivan Sokač rođen  je u Beogradu 1975. godine. Prozni pisac, pisac kratke lirske proze i poeta. Član je Udruženja književnika Srbije, zastupljen u zbornicima i antologijama. Dobitnik regionalnih književnih priznanja za svoj rad, koji do 2018. godine predstavlja kroz šest publikacija beletristike. U Moskvi 2018. godine, nominovan za književnu nagradu Sergej Jesenjin „Moja Rusija“. Prevođen na više jezika.
Podelite sa prijateljima:
Share