Brodovi – nova knjiga Ivana Sokača

Brodovi je naziv nove knjige Ivana Sokača koju je ove godine objavila Beogradska nadbiskupija.

– Knjiga „Brodovi“ je višejezička zbirka pesama i pripovedaka. Pesme Ivana Sokača drže temperaturu životodajne radosti i kada se prevedu na ruski, engleski i nemački jezik. Knjigom „Brodovi“ Ivan Sokač se utvrđuje kao pesnik majstor, pesnik širokih vidika, kao autor odgovoran prema pesničkom tekstu – rekao je književnik Ivan Lalović.

Na početku knjige književni kritičar i teoretičar Vitomir Teofilović napisao je da Ivan Sokač u pripovedanjima doseže veliku tematsku i stilsku širinu, čitav spektar narativa i značenja. On kaže da se pisac kloni hermetičke originalnosti i namerno ostavlja otvorene prozore ka izvorištima svog nadahnuća.

Živorad Nedeljković, književnik i književni urednik, navodi da je u Sokačevom poetskom stvaralaštvu svrsishodna upotreba rima, na mestima gde je nužno odmicanje od pokretačke osnove, ili pak kad treba naročito svetlo usmeriti na nju i višeznačne rukavce, dodavši da one doprinose prohodnosti, ali i igrivosti stiha.

Ivan Sokač rođen  je u Beogradu 1975. godine. Prozni pisac, pisac kratke lirske proze i poeta. Član je Udruženja književnika Srbije, zastupljen u zbornicima i antologijama. Dobitnik regionalnih književnih priznanja za svoj rad, koji do 2018. godine predstavlja kroz šest publikacija beletristike. U Moskvi 2018. godine, nominovan za književnu nagradu Sergej Jesenjin „Moja Rusija“. Prevođen na više jezika.
Share