Braća Anđelovići: novi istorijski roman Nikole Moravčevića

Novi istorijski roman pisca iz Čikaga Nikole Moravčevića Braća Anđelovići upravo je objavljen u izdanju Arhipelaga.

Radnja romana Braća Anđelovići smeštena je u središnje decenije XV veka. Dva brata, potomci grčkog vlastelina koji se povlači pred turskom vojskom sve do Novog Brda, gde jedno vreme biva upravnik grada, sticajem nesrećnih ličnih, porodičnih i istorijskih prilika naći će se na suprotstavljenim stranama. Tako će Mihailo Anđelović postati komandant vojske despota Đurđa Brankovića, dok je njegov brat Mahmud paša Anđelović, koji je u detinjstvu otet od strane Turaka i odveden u janjičare, u isto vreme veliki vezir Turske carevine.

Posle niza godina braća Anđelovići se sreću na pregovorima u trenutku kada je od srpske srednjovekovne države ostalo još samo opsednuto Smederevo. U toj tački nas roman Nikole Moravčevića Braća Anđelovići dovodi do ključnog pitanja: kakva je uloga braće Anđelovića u raspletu srpske istorije srednjeg veka?

Na drugoj strani, istorijsku i porodičnu sudbinu Anđelovića u Moravčevićevom romanu istražuje Vukan Petronić, američki profesor istorije srpskog porekla, koji pred političkim kampanjama savremene Amerike i pobedom Trampa na predsedničkim izborima beži u istraživanje srpske istorije srednjeg veka. Petronić je junak koji se pojavljivao i u nekim ranijim romanima Nikole Moravčevića, uvek u ulozi posvećenog istraživača srpske istorije srednjeg veka.

Braća Anđelovići su zanosna priča o ličnoj, porodičnoj i kolektivnoj drami u istoriji, ispunjena preokretima i iznenađenjima, tajnama i otkrićima, izdajama i ljudskom snagom i dobrotom.

Rođen 1935. godine, Nikola Moravčević je pisac istorijskih romana i istoričar književnosti. Od polovine pedesetih godina živi u Sjedinjenim Američkim Državama, u Čikagu, gde je ostvario briljantnu univerzitetsku karijeru. Na državnom univerzitetu u Čikagu, gde je predavao srpsku i rusku književnost XIX i XX veka, osnovao je slavističke studije, da bi karijeru završio kao prorektor Univerziteta i direktor Uprave za univerzitetski razvoj.

 

Podelite sa prijateljima:
Share