BOŽE UPROSTI NAM – nova knjiga Ninusa Nestorovića

Bože, uprosti nam nova je knjiga aforizama Ninusa Nestorovića. Izdavač je novosadski Prometej. Na 208 strana, sa oko 800 aforizama Ninus nam sa malo reči, a sa puno stila, kreacije, domišljatosti, razigranosti, hrabrosti predstavlja svet u kojem mi danas živimo.

Bože uprosti nam

Predgovor i pogovor za ovu knjigu napisali su profesor Ratko Božović i rok kritičar, novinar i pisac Petar Peca Popović.

“Ako je prihvatimo mišljenje da je aforizam ”roman bez suvišnih reči”, onda Ninus Nestorović odavno zaslužuje status našeg romanopisca klasika! Bez obzira na njegov stav da je ”aforizam književno delo u kojem pisac ima veoma malo prostora za dokazivanje”, sam Nestorović nizom istinskih bravura-kalambura ukazuje koliko ”pravi dribling duha u skučenom predelu” nudi šansu za šire sagledavanje naše sredine i ovog vremena…” “… Sve što Ninus radi samo je kap druge boje u okeanu našeg poraza. Ali okean bi bez te kapi bio komplikovaniji za brodolomnike. Ta kap svetli! Tamo gde se svaka vrsta vlasti odlikuje obesnošću i bajnom egzistencijom, od velike je korisi čitati vlasnika “zaoštrenog pera”. Kao vid neslaganja i nemirenja sa terorom tako uspostavljene stvarnosti.”
Petar Peca Popović

“Predrasude, laži, manipulacije i mistifikacije postaju predmet žustre ironične opservacije u satiričnom aforizmu Ninusa Nestorovića. Tu su se našli novi prilozi za glosarijum našeg propadanja. Kod aforističara satiričnog smera kakav je Nestorovićev nema ni laganja, ni prenemaganja, ni sentimentalnosti. On govori u svoje ime, ali i u ime onih koji nisu u prilici da se usprotive prokletstvu poništavanja vrednosti ljudskog dotojanstva. Kad brani slobodu, pravdu i vrednosti, kad brani čovečnost, čini to jasno da jasnije ne može biti. Bio je to njegov put do pročišćenog aforizma kao neumoljive misli naše sumorne sadašnjosti. Pokazalo se da takav aforističar nije samo paskalovska trska „koja misli“, već i trska koja probada čireve ljudske truleži.”
Profesor Ratko Božović

Lektira iz karantina: Ostani kod kuće i čitaj!

Naslovnu stranu knjige Bože, uprosti nam krasi delo našeg čuvenog karikaturiste Petra Pismestrovića koji živi i radi u Austriji. Aforizme je izabrao Bojan Ljubenović, pisac kultne rubrike TRN i glavni urednik stranice za humor u Večernjim novostima. Tehnički urednik Vladica Milenković.

Podelite sa prijateljima:
Share