BookLikes: nova društvena mreža za knjigoljupce

Logo_Booklikes

Kada se završi poslednje poglavlje, nakon izvlačenja opšteg utiska o knjizi koja je pročitana, ostaje pitanje: šta ću sledeće da čitam? Kako pronaći knjigu koja će vam odgovarati? Možete pratiti liste najprodavanijih knjiga, slušati šta poznate ličnosti preporučuju, tražiti preporuku od prijatelja…

Nedavno je puštena u rad internet platforma namenjena ljubiteljima književnosti pod nazivom BookLikes >>. Ideja pokretača ovog internet sajta je izgradnja servisa koji bi poput IMDb-a (za filmove) ili iTunes (za muziku) davao preporuke za naredno čitanje na osnovu personalizovanog profila.

Na prvi pogled čini nam se da tako nešto već postoji kao Goodreads. Sličnost između ove dve platforme zasniva se najviše na mogućnostima organizovanja knjiga po policama, kao i interakciji korisnika koji razmenjuju preporuke o zanimljivim i korisnim knjigama. Obe mreže usmeravaju svoje korisnike da odgovore na pitanja: šta čitaš, šta planiraš da čitaš, šta drugi čitaju…

Međutim, osnovna razlika između Goodreads i BookLikes mreže je u tome što je BookLikes pored arhiviranja pročitanih knjiga, usmeren i na pisanje recenzija (blog) čime je omogućio korisnicima da na jednom mestu podele sa drugima svoja razmišljanja o pročitanom. U tom smislu BookLikes liči na blog platforme poput Bloggera ili Tumblra (sa kojim ima i vizuelnih sličnosti).

Korisničko okruženje u kome se nađete kada se ulogujete otvara nekoliko mogućnosti među kojima su pisanje teksta i njegovo povezivanje sa knjigom o kojoj je reč, zatim postavljanje citata, fotografija ili linkova ka zanimljivim sadržajima sa interneta. Glavna kontrolna tabla upućuje korisnike na tri podsekcije: blog, shelf i timeline – u okviru kojih je omogućeno pisanje tekstova, organizovanje knjiga po virtuelnim policama i praćenje aktivnosti korisnika na vremenskoj liniji. Naravno, Booklikes, kao i druge društvene mreže, trudi se da svojim algoritmom poveže što više korisnika, tako da možete pratiti ljude čiji vam se profili učine zanimljivim.

Integrisani pretraživači knjiga koje želite da stavite na svoje police su Amazon, Google Play Books, Book Depository i drugi.

Ako ste već koristili Goodreads ili neki drugi sličan servis, omogućeno je da uvezete svoj profil na Booklikes. Takođe Booklikes je omogućio i povezivanje profila sa drugim društvenim medijima ili sajtovima koje korisnici uređuju.

U vremenu kada se više arhivira, a manje čita, ovaj servis mogao bi naći svoju ulogu u stvaranju osnove za izgradnju još jedne virtuelne biblioteke nastale na osnovu individualnih klasifikacija. Spajajući funkcije mnogih servisa koje poznajemo (Facebook, Tumblr, Blogger, WordPress) Booklikes se obraća prvenstveno ljubiteljima književnosti, želeći da poveže ljude sličnih interesovanja.

Podelite sa prijateljima:
Share