Booking Balkan: Tanja Stupar Trifunović i Slađana Nina Perković

U sredu, 29. novembra od 19 časova u Kulturnom centru Grad, u okviru programa Booking Balkan, održaće se književni dvougao spisateljica Slađane Nine Perković i Tanje Stupar Trifunović.

Književnice će se, u zajedničkom razgovoru, između ostalog dotaći specifičnog položaja pisaca i spisateljica iz Bosne i Hercegovine. Biće reči i o njihovoj viziji književnosti, složenim identitetima, te o temama koje ih opsedaju i zašto je to tako.

Tanja Stupar Trifunović rođena je u Zadru 1977. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Banjaluci. Objavila je šest knjiga poezije, knjigu priča, dva romana i grafički roman „More je bilo mirno“ u saradnji sa Tatjanom Vidojević (ilustracije). Prevođena je na engleski, španski, bugarski, mađarski, nemački, poljski, slovenački, makedonski, ruski, češki, danski, italijanski i francuski. Dobitnica je više nagrada za poeziju i prozu, između ostalih Nagrade Evropske unije za književnost (EUPL) 2016. za roman “Satovi u majčinoj sobi”, nagrade “Risto Ratković” i “Milica Stojadinović Srpkinja” za najbolju knjigu poezije za knjigu peesama “Razmnožavanje domaćih životinja” i Vitalove nagrade “Zlatni suncokret” za najbolju knjigu objavljenu u 2019. godini na srpskom jeziku za roman “Otkako sam kupila labuda”. Zbirka pjesama “Zmijštak” nagrađena je Nagradom “Vasko Popa” za najbolju knjigu poezije na srpskom jeziku objavljenu u 2022.

Slađana Nina Perković rođena je 1981. godine u Banjaluci. Nakon završetka studija političkih nauka na Sorboni, radila je kao novinarka za brojne evropske, kao i medije u bivšoj Jugoslaviji. Autorka je zbirke priča “Kuhanje” (2017) i romana “U jarku” (2020). “U jarku” je uvršten u širi izbor za NIN-ovu nagradu 2021. godine i regionalnu nagradu “Meša Selimović”, te je nagrađen posebnim priznanjem žirija Evropske nagrade za književnost 2022. godine. Slađana živi, radi i piše u Beogradu.

Program je podržan od strane Evropske mreže za književnost i knjige TRADUKI (Berlin). Autorka projekta i urednica programa je Jelena Pavlović.
Cena ulaznice: 250 rsd

Podelite sa prijateljima:
Share