Bogat književni program druge i treće večeri 8. BFEK-a

Juče je otvoren 8. Beogradski festival evropske književnosti. Publika je imala priliku da prisustvuje razgovoru sa Ilijom Trojanovim, a sam početak Festivala obeležilo je otvaranje izložbe Predraga Koraksića Corax-a.

Naredne dve večeri publiku očekuje isto tako bogat i raznovrstan program, u okviru koga će se održati panel Da li je kritika moguća u doba populizma i spektakla? a gosti festivala će biti Darko Tuševljaković, Eugen Šuljgin i Jan Virk.

Kritika u doba populizma, Darko Tuševljaković i film Ljubomora

Panel o kritici, susret i razgovor sa Darkom Tuševljakovićem i film Ljubomora Davida Foenkinosa obeležiće programe drugog dana 8. Beogradskog festivala evropske književnosti.

kritika u doba populizma

Književni kritičar i univerzitetski profesor Mihajlo Pantić, teoretičarka medija Ana Martinoli i politikolog Boban Stojanović razgovaraće sa moderatorkom Marijom Nenezić na panelu Da li je kritika moguća u doba populizma i spektakla? o tome kako umetnička, stručna, naučna, medijska, društvena ili politička kritika, kao i uopšte analitički govor u javnom prostoru funkcionišu u doba populizma, spektakla i globalne rijalitizacije javnog života. Marginalizacija kritike iz javnog prostora postaje jedan od kljulnih izazova savremene književnosti i njenih čitalaca.

Susret sa dobitnikom Evropske nagrade za književnost Darkom Tuševljakovićem beogradska je premijera njegovog nedavno objavljeno romana Jegermajster. Publika će čuti iz prve ruke kako je taj roman nastao i u kojim vezama stoji sa višestruko nagrađenim Jazom.

U okviru programa Književnost na filmu biće prikazan francuski film Davida i Stefana Foenkinosa Ljubomora, prema scenariju Davida Foenkinosa.

Eugen Šuljgin, Jani Virk i film Leopardi na trećem danu Festivala

Eugen Šuljgin. Foto: Stanislav Milojkovic, Arhipelag, 2016.

Treći dan 8. Beogradskog festivala evropske književnosti donosi dva susreta i razgovora sa poznatim evropskim piscima. Na sceni festivala, u 19 časova, najpre će se pojaviti Jani Virk, jedan od najznačajnijih savremenih slovenačkih romansijera i pripovedača, da bi u 2o časova usledio susret i razgovor sa norveškim piscem Eugenom Šuljginom, autorom romana S nekog drugog svet u kome se daje slika savremene Turske i Istanbula.

Dan na Festivalu završava se projekcijom filma Marija Martonea Leopardi. Martoneov film je zasnovan na životu velikog italijanskog pesnika.

Na Beogradskom festivalu evropske književnosti u toku je izložba karikatura Predraga Koraksića Corax-a posvećenih velikom američkom pesniku i esejisti Čarlsu Simiću.

Osmi Beogradski festival evropske književnosti, koji organizuje Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda, traje do 28. juna.

Beogradski festival evropske književnosti održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu.

Svi programi na Beogradskom festivalu evropske književnosti, uključujući i projekcije filmova, besplatni su.

Podelite sa prijateljima:
Share