Blagoje Baković na Kolarcu u okviru ciklusa Poezija uživo!

Blagoje Baković

U okviru programskog ciklusa Poezija uživo!, koji već tri godine organizuje Radio Beograd 2 u saradnji sa Kolarčevom zadužbinom, u subotu, 23. novembra 2019. godine, od 19:00 sati svoje stihove će govoriti pesnik Blagoje Baković.

U ovom programu najpoznatiji pesnici govore svoje stihove, uz direktan prenos na talasima Radio Beograda 2.

Blagoje Baković rođen je u Bojištu 1957. godine. Osnovnu školu pohađao je na Slijepču Mostu i u Ravnoj Rijeci, gimnaziju u Bijelom Polju, a studije književnosti na Nastavničkom fakultetu u Nikšiću i Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Osim poezije, piše i esejistiku.

Objavio je knjige: “Žeđ pod vodom”, “Šaptačeva smrt”, “Poskok”,”Leto”, “Marokanske bajke”, “Sačma”, “Kopno”, “Živim daleko”, “Krevetac za caricu”, “Ćutim i pevam”, “Zimski kaput”, , “Vatra za kopitama”, “Grudva u snegu”, “Podne”, “Gorovilo”, “Sto pesama”, “Knjiga boravka”, “Pretvorena u poljupce”, “Molitve i slava Tebi”, “Ogovaranje proleća”, “Sećanje na mrave”, “Nadgrobni oblak”, “Čežnja za rukopisom”, “Senka nevidljivog”, “Lepše je tebe čekati”, “Čehovljev kofer”, “Vajar spava među kamenjem”, “Zrno soli”, “Uteha lišća”, „Pomerač oblaka”, „Kako vrabac peva”.

Pesme su mu prevođene na dvadeset osam jezika. Dobitnik je književnih nagrada i priznanja: “Blažo Šćepanović”, “Libertas”, “Kočićevo pero”, “Risto Ratković”, “Zlatna struna”, Smederevske pesničke jeseni, “Milica Stojadinović
Srpkinja”.

Zajedno sa pesnikom Matijom Bećkovićem, dobitnik je nagrade “Pečat varoši sremskokarlovačke” za knjigu “Sećanje na mrave”. Dobitnik je međunarodne nagrade Saveza pisaca Rusije “Konstantin Simonov”, za knjigu izabranih pesama “Put”, objavljene na ruskom jeziku. Za knjigu pesama “Čehovljev kofer” podružnica moskovskih pisaca dodelila mu je nagradu “Vladimir Majakovski”. Dobitnik je “Vukove nagrade” za 2010. godinu.

Radio Beograd 2 i Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca jednom mesečno zajednički organizuju ciklus pesničkih večeri pod nazivom Poezija uživo! – u kojem pesnici, pred publikom u Kolarčevoj zadužbini i u direktnom prenosu na radio-talasima, govore svoju poeziju.

Za knjigu pesama, “Vajar spava među kamenjem”, u izdanju Kairosa iz Sremskih Karlovaca, 2014. dobio je nagradu “Jefimijin vez”, za knjigu godine.

Pogledajte i >> Poseta Rabindranata Tagore Beogradu (1926)

Karte za veče Blagoja Bakovića mogu se preuzeti na blagajni Zadužbine Ilije Milosavljevića Kolarca.

Podelite sa prijateljima:
Share