Biblioteka stradala u požaru dobija nove knjige od UPIS-a

Biblioteka stradala u požaru pre nekoliko dana, uskoro će početi sa izgradnjom novog knjižnog fonda zahvaljujući Udruženju profesionalnih izdavača Srbije koje je odlučilo da prikupi i pokloni đacima Osnovne škole “Sveti Sava” 2000 knjiga.

U Osnovnoj školi “Sveti Sava” u selu Bačina nedaleko od Varvarina 15. juna izbio je požar u kome je izgorela školska biblioteka sa skoro četiri hiljade knjiga, dok su učionice na spratu škole znatno oštećene.

Biblioteka stradala u požaru

Direktorka škole u Bačini Svetlana Pejčić rekla je da je trebalo da bude urađen tehnički prijem nakon kompletne rekonstrukcije škole, koju je finansirala Kancelarija za javna ulaganja, a da sada, umesto toga, nadležni procenjuju štetu.

“Cela biblioteka je izgorela, imali smo fond od više od tri i po hiljade knjiga, učionice na spratu su uništene. U školi je od prošlog oktobra rađena rekonstrukcija, menjana stolarija, rađena hidroizolacija i instalacije, sve je bilo okrečeno”, podsetila je ona.

Osnovnu školu u Bačini pohađa oko 170 đaka, kojima je sada uskraćen pristup knjigama, a samim tim i obrazovanju.

Članovi Udruženja profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) : Akademska knjiga, Arhipelag, Klio, Odiseja, Evoluta, Fedon, Geopoetika, Gradac, Heliks, Jasen, Karpos, Paideia, Rende, Zlatno runo, Štrik i drugi, odlučili su da povodom nesrećnog slučaja koji je zadesio Osnovnu školu “Sveti Sava” u selu Bačina, prikupe i poklone ovoj biblioteci 2000 knjiga.

Udruženje izražava žaljenje zbog nastale neprocenjive štete i najavljuje posetu školi kojoj će odneti na poklon sopstvena izdanja, kao i knjige svih izdavačkih kuća koje su spremne da pomognu da se nastala situacija prevaziđe i da učenicima škole bude omogućeno da u što kraćem vremenskom roku opet imaju svoj knjižni fond.

Izdavačko Udruženje UPIS uvek je uz svoje čitaoce, posebno u ovako teškim trenucima, navodi se u saopštenju ovog udruženja.

U kruševačkoj policiji agenciji Beta je potvrđeno da je požar u toj školi izbio rano ujutro, oko četiri sata, te da su dve osobe, stare 22 i 24 godine, privedena kao osumnjičena za izazivanje požara, a da će o njihovom zadržavanju odlučiti kruševačko Osnovno javno tužilaštvo.

Podelite sa prijateljima:
Share